Leta i den här bloggen

lördag 31 maj 2008

Snickerskaka och motorsågning


Bakade idag en snickerskaka som var gudomlig medans maken tog det sista av björken och förvandlade till ved som vi skall ha i vinter. Receptet:

2 dl sirap
1 dl socker
225 gr jordnötssmör

kokas ihop i kastrull

1 liter K-specialflingor smulas
1 dl kokos
1tsk vaniljsocker


blandas ihop i en plastbunke och häll över smör/socker/sirapblandningen

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut kaksmeten.

Smält
200 gr ljus blockchoklad
och bred ut överst. Strö gärna jordnötter ovanpå
Låt svalna och skär i lagom stora bitar.


Vädret är ju helt sagolikt!

onsdag 28 maj 2008

Svårt att slita sig från balkongen


Det är inte det lättaste att slita sig från den härliga morgonstunden på en balkong som solen öser sina strålar över. Att sitta där och läsa tidningen och höra fåglarna sjunga är en lisa för själen. Nu ska jag slänga mig på min cykel och rulla ner till arbetet.
En liten bildrapport bara hur det ser ut i vår "trädgård" nu kan vara på plats för dokumentationens skull.

Här skall vårt uterum byggas.




Här är mitt nysådda köksland med dill, ruccola, morötter och blommor under växtduken.


Och så här ser den enda färdiga rabatten ut nu. Ja som ni ser finns det ohyggligt mycket mer att önska av vår "trädgård" just nu. Tanken är hissnande att vi skall ha studentmottagning om en vecka. Jag har nu bestämt mig för att köra med catering och inte stå och laga maten själva i helgen. Vi kom på att vi inte längre har så mycket förvaringsmöjligheter för maten.... Då återstår bara att hämta maten samma dag.

måndag 26 maj 2008

Shopping, trädgårdsarbete och stegräknarstrul

är resultatet av helgen. Hela lördagen ägnades åt att rusa runt i diverse affärer för maken yppade något om att han behövde nya jeans och en skjorta. Då får man hänga på för det händer ungefär en gång om året och då är läget akut. Eftersom vi dessutom var bortbjudna till kvällen så passade det bra att han fick shopoholicrycket.

Emelie och jag förvandlades snabbt till makens personal shopper.

Resultatet när hela dagen hade gått var ganska tillfredställande faktiskt, för han inhandlade tre par skjortor, ett par jeans, en clubkavaj, ett par skor och ett bälte.
Vi fick dessutom oss en liten biltur ut till Gällstad.

Egentligen hade vi föresatt oss att arbeta i trädgården hela dagen, men det fick vi ta på Söndagen istället och det gick lika bra det. Vi fick gjort en bråkdel naturligtvis i vår sten, sand, sten och grenträdgård.

Sakta men säkert börjar det likna något. Blomsterlandet fick sig dessutom en påhälsning och rosor och vinbärsbuskar inhandlades.

Min stegräknare har fått fnatt. Den registrerar inte som den skall. Jag fick lära mig att den måste sitta exakt på höftbenet och det var väl därför jag inte fick de stegen jag skulle när jag promenerade i morse. Nu har jag flyttat stegräknaren och då fungerar den bättre igen.

lördag 24 maj 2008

Balbilder



Hanna var SÅ fin i sin balklänning igår och alla de andra också. Det var verkligen roligt att se dem alla och så många bilder blev tagna. Men vi tyckte naturligtvis att Hanna var finast av dem alla.

Hennes klänning har hon "ärvt" av hennes syster Emelie som lät sy upp den i Thailand.

Bronsfärgen gjorde sig jättefint till hennes mörka hår. Vilken tur de hade med vädret då!

Jag tycker att Hannas kavalier ser mycket nöjd ut med att ha fått två damer.



Hennes kompis Helenas klänning var som en dröm och visst är de söta ihop?



Visst kan man se så glad ut när man är så fin?

fredag 23 maj 2008

Studentbal ikväll

Klockan sex ska vi titta på balparen utanför Grand. Hanna ska naturligtvis vara med och vi tänker oss dit och ta kort på henne i stadsparken. Hoppas vädret håller i sig för nu är det klarblå himmel och varmt och skönt.

torsdag 22 maj 2008

Grillkväll

Idag ska vi fira vår bröllopsdag med att grilla med barnen. Linus , Marcus kompis från Tvärred är här också och Hanna och Emelie kommer snart. Marcus åker hem till Arvidsjaur i morgon. Tyvärr har vi ju inte varit hemma knappt någon när han varit här, men han kommer igen till studenten.

onsdag 21 maj 2008

Bildbehandling

Hittade mina gamla bilder från digital bildbehandlingskursen som jag gick i vintras på mitt USB-minne! De hade jag totalt glömt bort. Ikväll fick jag dessutom en anledning att sätta mig ner och jobba lite i Photoshop, då jag skall göra en affisch som vi skall ha på Hannas studentskylt. Jag känner mig lite ringrostig för det var sex år sedan vi hade en student sist.

Vad man glömmer fort! Jag måste verkligen fräscha upp mina kunskaper så de inte hamnar någonstans i min minnesbank där de riskerar att fullständigt begravas. Jag ser fram emot allt jag skall göra när jag inte måste sitta med uppsatsskrivningen mer. Nu känns det som om jag fått mer än nog av den senare biten!

Den första bilden föreställer Tosserydsjöarna och den bilden tog jag på en promenad Nyårsafton 2006.Bilden här under är ju min älsklingsblomma som vi har fått en hel bukett av vår dotter Emelie i förskott till vår bröllopsdag som vi har i morgon! 27 år har vi varit gifta min make och jag! Vad tiden går!

Sagolikt


Vädret är sagolikt nu i maj.Tänk att få gå ut tidigt på morgonen och hämta tidningen och höra fåglarna kvittra och dofta på syrenerna! Då kan man inte låta bli att tänka på vad priviligerad man är.

Mitt köksland som min älskade make gjorde iordning innan han åkte till Danmark står och väntar på att vi skall så i det. Härligt. Jag hoppas det blir tid över på Lördag att göra det. Som det är nu räcker min tid inte till och jag är fruktansvärt frustrerad över att uppsatsarbetet inte kommer att bli färdigt i tid till på Måndag. Och då lämnas endast över till att fila och fila på det så vi kan gå upp på första seminariet i höst.

måndag 19 maj 2008

Inget nytt under solen

Dagarna flyter på i ungefär samma stuk varje dag. Jag jobbar och sedan sitter och skriver med M. Cyklar hem sent och får lagad mat när jag kommer hem. Enda skillnaden idag var att det var Marcus som hade maten klar när jag kom hem aldeles slut, svettig och regnvåt efter den fem km långa uppförsbacken. Måste erkänna att jag är lite bortskämd med maten, men idag fick jag göra iordning i köket efteråt, då Marcus ville se Aktuellt och sedan Fotbollskväll.

Maken har ju åkt iväg till Danmark till presumtiva kunder och det är jättebra att Marcus då håller ställningarna hemma. Idag hade han också varit en stund i Emelies nya lägenhet och hjälpt henne med att måla taket i sovrummet. Snäll pojk.

Jag känner att jag skulle egentligen ringa till våra gamla grannar och bjuda in dem till studentmottagningen den femte Juni, men det är alltid för sent när jag väl sätter mig på kvällen.

Nu tänkte jag mig ut och plocka in lite väldoftande syrener från trädgården. Det är så härligt. Så måste jag också ta in luktärtorna som jag sått i krukor för det kan bli frost i natt.

söndag 18 maj 2008

Katastrof med stegen

Nej det har inte hänt någon katastrof med någon stege utan jag har gått borti tok för lite steg idag så jag lär väl ramla ner i tävlingen idag. Det beror på allt magisteruppsatsskrivande. Jag tog cykeln ner till biblioteket i morse och det ger ju inte så många steg. Även om cyklingen hem ger bra kondition och mycket benstyrka (det är bara uppför i fem kilometer) så ger det inte så mycket steg på stegräknaren. Och eftersom vi satt från nio till fem och skrev så blev det ingen tid för promenad när jag kom hem. Emelie med pojkvän hade kommit hem på middag. Vi bjöds på underbara köttfärsbiffar, bearnaisesås, jättegod sallad och underbar ungnsbakad potatis med vitlök. mums!!

Maken hade också gjort i ordning mitt köksland, där jag skall så lite morötter, dill och rucculasallad m m.

Marcus har kommit på besök från Arvidsjaur och stannar hela veckan och det är roligt och bra också, eftersom maken skall till Danmark och jag dröja mig kvar på biblioteket och skriva med M på kvällarna, då har Callemannen storebror som är hemma, och de får rå om varandra.

lördag 17 maj 2008

Trädgårdsland och Pinocchio

Idag har maken gjort ett trädgårdsland åt mig vid idegranshäcken. Han är duktig min make. Det finns ju bra män och min är en sådan. Det blir min uppgift att plantera där och jag har ännu inte bestämt vad jag ska plantera. Jag har satt ut några plantor för att se om det blir bra. En perenn luktärt och några sommarluktärter och lite vintergröna har jag dock grävt ner. Det blir nog bra.

Jag däremot hade klockan sju ikväll på tok för lite steg och eftersom vi håller på med en stegtävling på jobbet så tvingade jag med maken ut på en promenad i skogen, -till hans stora förskräckelse. Han hade ju fått ont i ryggen av allt trädgårdsarbete. Faktum är att han fick ont i ryggen bara av att titta på spaden i morse.Stackars honom. Han fick ta sig lite Whiskey och en öl nu och då blev han sammetslen i rösten igen.

Igår gick M och jag och tittade på avtäckningen av vår nya skulptur Pinocchio av Jom Dine. Han var finare än jag hade trott, aldeles guldgul stod han där och blänkte i solen. Han har ju faktiskt blivit riksnyheter. Inte dåligt att lilla Borås får så mycket positiv uppmärksamhet. På bilden som min dotter tagit, vi träffade henne där, syns Pinocchio vid herr Gårman skylten.

fredag 16 maj 2008

Härligt med skratt på jobbet!

Man sitter ju så bra till här så man hör hur kul arbetskamraterna har som sitter i arbetsrummet bredvid. De testar "second life" och skrattar hejdlöst. Det är väl bra att vi får ha kul på arbetet. Här tillbringar vi ju nästan en tredjedel av våra liv. Skrattet är oerhört förlösande och viktigt.

Själv känner jag mig hejdlöst "efter" när det gäller 23 saker. Jag har helt enkelt andra saker att pyssla med nu. Jag ser dock ljuset i tunneln nu så det återstår inte så många veckor tills jag kan få lite andrum. Kanske kommer då tiden för att hinna kolla in delicious och allt det där andra som jag inte hunnit. Kanske kan jag också då få lite moln på min blogg, som de flesta här på jobbet har. Men second life...där går nog gränsen för mig ändå. Förutom då att man får skratta på arbetstid.... Nej jag tycker man kan använda tiden bättre. Skrattar gör jag mycket ändå. För mig känns dataspel överflödigt, men därmed är inte sagt att jag unnar alla andra att göra det.

torsdag 15 maj 2008

Grus, sten ris och rötter


I en salig röra ligger jordhögar, grushögar blandat med sten, rötter och ris i vår trädgård och mitt på garageuppfarten har de smarta grävarna lagt ett lass stubbar och kirschkåljord som skall köras bort. De lade det där när de var färdiga i Tisdags. Vilket konstigt ställe att lägga det på sade jag när jag kom hem i Tisdagskväll till maken. Nej det var bäst där för då kan kranbilen ta det lättare. Jaha när kommer den då? Den kommer snart svarade han. Detta var altså i Tisdags och ännu har vi inte sett spåret av någon kranbil. Varför de inte lade det på den sönderkörda gräsmattan bredvid övergår mitt förstånd i alla fall. Ingen kommer till eller från oss och bilen får vi ställa på gatan. Cyklarna får vi knöla runt högen upp på gräsmattan för det finns verkligen inte en centimeter att gå på. Ja se karlar. Men man kan ju inte vara med jämt och styra upp allting och då får man räkna med lite bakslag. Inte tycker jag att de lagt gruset riktigt bra intill huset heller så det får vi göra själva.

Igår slutade jag tidigare för jag var på utvecklingssamtal med Callemannen. Allt var bra i skolan, sedan kom maken och hämtade för inte ville Callemannen gå hem och jag ville absålut inte åka buss. Väl hemma efter att ha ätit på McDonalds försökte vi få lite fason på trädgården. Ja det kändes faktiskt ganska tröstlöst. Mycket jobb på en sån liten trädgård. Vi kommer att ha att göra LÅÅÅÅNG tid framöver med att snygga till kanter på planteringarna och så gräsmatta. Puh

tisdag 13 maj 2008

Idegranshäcken på plats


I vår trädgård har det hänt en del idag. Grävarna blev färdiga med dräneringen och isoleringen av grunden och har fått göra lite extrajobb som att gräva ett köksland och gräva upp ett gammalt kirschkål/hallonland samt grävt en fåra för en idegranshäck mot grannen i öster.

Maken har också gjort multum nu ikväll. Han var iväg och köpte idegransplantor. Inte nog med det han planterade hela häcken så när jag kom hem sent om sider efter uppsatsskrivande och våtvästträning så var häcken på plats! Endast de små lapparna på varje planta hade han glömt ta bort. Det får jag göra.

Vi har fått hem ett helt lass med fin matjord också som vi nu skall använda när vi planterar om våra undanräddade plantor och till allt nytt vi köper. Lite mer bärbuskar och några fruktträd måste vi nog också ha utöver alla fina växter jag hittills köpt.

Bygglovet var maken också och lämnade personligen till stadsarkitekten som var imponerad av handlingarna. Vi har ju haft en bra arkitekt att rita och i helgen har maken traskat runt till grannarna med ritningarna och fått påskrifter på att de inte har något att invända mot bygget. Här skall vi renovera och utöka ett gammalt stenparti. Vi tänkte oss att göra en stentrappa upp så det blir enkelt att gå upp till kökslandet och till tvättvindan.

I stegtävlingen går det bra. Jag hade förutsatt mig att gå cirkus 7000 steg om dagen men jag snittar nu på 10000 om dagen så det är inte fy skam. Det finns dock de som är värre. Jag ligger endast fyra i vårt lag som består av 11 personer. Nåja jag sitter ju ganska mycket och skriver uppsats på min fritid istället för att gå ut och gå som jag egentligen gärna skulle göra nu när vädret är så fint, men jag är ganska nöjd just nu.

fredag 9 maj 2008

Solfnatt och blodblåsa

Solen bara öser på och jag kan sitta på balkongen och läsa tidningen i T-shirt före klockan su på morgonen. Helt underbart!

Igår kväll när jag gått av mitt kvällspass, var det fortfarande så underbart väder så jag beslutade mig för att traska hem. Jag var inte riktigt klädd för det. Det vill säga jag hade inga riktiga skor, vilket resulterade i en präktig blodblåsa under ena foten.
Vad gör man inte för att få ihop sina steg i stegtävlingen. Men det var det värt. Det är helt underbart att promenera och titta in i folks fina trädgårdar nu när det är som vackrast.

onsdag 7 maj 2008

Nu har det hänt lite mer


Det är lika spännande att komma hem varje dag och se vad som hänt. Idag har de satt fler isodränplattor och lagt i makadamsten och rör i botten som man ser på bilden. Idag var det 23 grader varmt och man kände verkligen för att sätta sig ute i trädgården när man kom hem med de inhandlade färska räkorna...

Det var naturligtvis omöjligt och vi dukade istället upp på balkongen vilket blev för kallt eftersom där är skugga och det började blåsa. Ja man skall ju inte klaga för det är inte så ofta man kan sitta ute klockan åtta på kvällen i maj utan att frysa.

Sandblästring

När jag kom hem sent om sider igår, var allt runt huset täckt av fin sand. Sandblästraren hade varit och tagit bort allt asfaltlager som satt på husgrunden. Detta gjordes förr för att hindra fukt att gå in i huset. Nu har de börjat sätta Isodränplattor runt allt och det skall förhindra fukt att gå in men ändå låter de huset andas och de isolerar samtidigt. Det låter bra för huset tycker jag. Katterna var lite uppskrämda för det har ju låtit förskräckligt. Tur man inte var hemma.

Makadamen har kommit som de skall lägga i botten dels runt huset och dels för att förbereda vårt uterum.

Vädret är ju bara så fantastiskt underbart nu och man vill ju egentligen vara helledig, men det går ju inte när man har så mycket att göra. Träffade en f d administratör på högskolan igår som är pensionerad och hon verkade så pigg och glad och brunbränd. Härligt för henne att kunna njuta av sin pensionering.

tisdag 6 maj 2008

Uppgrävd trädgård och död björk


Så igår när jag kom hem stod vårt hus som en fästning med grävda diken runt. När jag tittar ut genom köksdörren finns där bara ett fyra meter djupt dike. Det är nämligen viktigt att dräneringsrören läggs under själva husgrunden så de måste gräva sig ner så långt. Björken som dessutom var murken högg skogshuggarmaken ned med hjälp av grävarna på morgonen.

lördag 3 maj 2008

Grilldoft och snigelsnack

Är det inte underbart när det är grillväder och grilldoften sprider sig i området?
Idag var naturligtvis en sådan dag. Vi grillade också. Idag var också en trädgårdsdag för många av våra grannar. Vi fick också gjort en hel del. Vi hittar ju lite småplantor lite här och var som vi måste rädda undan grävmaskinen.

Idag när jag rensade häcken började grannen prata om sniglar som fanns på denna sidan gatan men inte på andra sidan. Sniglar som äter hennes Tagetes. Sniglar som man minsann måste jaga tidigt på morgonen och som inte alla jagar här i området. Men jag tror ändå inte det rör sig om mördarsniglarna efter vad jag kunde förstå på hennes beskrivning. Vi har ännu inte sett någon mördarsnigel här och om de kommit hit så nöjer de sig definitivt inte med en sida gatan. Det finns däremot en massa snäckor och mörkbruna små sniglar och i skogen har vi sett den svarta skogssnigeln, men i Bohus län och nere i Borås såg man sällan den svarta gamla hederliga skogssnigeln utan mest de ljusbruna/orangefärgade äckliga sniglarna. Ja vi får väl se om jag hittar några mördarsniglar när jag går på jakt på morgonkvisten i morgon.

fredag 2 maj 2008

steg på stig och stig på steg...

Det blir en och annan extra promenad på stigarna runt Ekås numera när vi räknar steg i vår tävling på jobbet. Det är lite frustrerande bara att stegräknaren som jag fått på jobbet inte fungerar som den ska. Som tur är har jag en som registrerar varje steg som jag köpt själv. Den jag fått på jobbet registrerar endast när jag är ute och går distinkta steg i skogen. Det kan skilja upp till fem tusen steg en dag. Dåligt tycker jag att den vägrar att registrera stegen i huset eller i trädgården tex. Positivt är att bo här uppe för det är otroligt nära till natur och det är underbart att gå i skogen och se allt blåbärsris och planera för höstpromenader med blåbärsplockning.

Sonen valde att i stället för att åka från Spanien via Arlanda och hit tog han tåget hem till Arvidsjaur istället. Det berodde på att flyget hade ställt in och allt blev krångligt. Nu får vi se fram emot hans besök Vecka 20 istället och det är ju inte så långt till dess så...

På Måndag är det dags för arbete igen och jag har blandade känslor inför det.

Plantskolebesök

Kunde inte hålla oss ifrån att åka till två plantskolor idag och köpte fröer (luktärter)jord och en massa växter. Maken vill att vi väntar med att köpa perenner, men jag kan inte låta bli. Idag inhandlades en vit löjtnanshjärta och tre olika riddarsporrar, -jag älskar riddarsporrar, samt en massa örter av olika slag för makens kockbestyr. Förhoppningsvis kommer vi att bo kvar här så jag får njuta av växterna. Så många plantor jag köpt under de sista fyra åren, som vi bara lämnat när vi flyttat det är inte klokt! Jag vill ju ha de rosorna också, Rose de recht, Astrid Lindgren, Sympathie och honungsros, som jag köpte till förra huset, dessutoj rosen Louise Odier, New Dawn och Ruskin som doftar så underbart och vi köpte till Tvärredslund och lite olika pioner, vill jag ha.

Idag var stenmannen här och lyssnade hur vi vill ha det. De kunde förhoppningsvis komma och göra murarna före semestern och det var en glad överraskning. Maken har ju sagt att de inte skulle hinna det. Vi skall ha tre murar med en stentrappa i mitten, och då blir det följdaktligen sex stycken "sarkofager" som vi säger som vi kan plantera diverse växter i. Åh vad det skall bli roligt. Sedan skall vi ha en liten trappa på andra sidan också och göra ett stenparti i sluttningen.

Vi letade även en stor rejäl rottingsoffa idag vilket var fruktlöst. Vi vill ha en riktigt maffig skön soffa på balkongen, där vi kan sitta och titta ut på utsikten under varma sommarkvällar. Jag får fortsätta att hålla koll om det dyker upp på Blocket.

torsdag 1 maj 2008

Maja

Trött liten kisse vaknade vid våra fötter i morse. Vaknade till sin egen månad, för hon heter ju Maja.

Vad härligt med några extra lediga dagar. (säger jag som varit ledig hela April, man skulle skämmas)Riktigt ledig är jag dock inte för uppsatsarbetet ropar att bli färdigt. Men maken är ju ledig och jag försöker verkligen att koppla bort uppsatsarbetet.

Idag är det ju BÅDE 1 maj och kristihimmelfärdsdagen. Konstigt. När jag var liten åkte vi ut och majade vid denna tiden. Att maja är samma sak som att åka på pick-nick. Mamma och mormor lagade ärtsoppa och pannkakor och så bar det av med bilen ut i någon sommarhage där vi slog oss ned och avnjöt maten.