Leta i den här bloggen

tisdag 29 juli 2008

Besväras ni av getingar, svettningar eller tandläkarskräck?

Årets i särklass bästa "getingmagnet"

I en artikel i aftonbladet finns lite tips hur man kan slippa getingbesök. Att de gillar fisk märkte vi i Lördags. Maken hade tillagat en delikat skaldjurssoppa med grillade pilgrimsmusslor. Getingarna blev som galna. Eftersom inte Callemannen åt upp allt sitt så hällde jag ner det som blev kvar i min egengjorda getingfälla - en avskuren petflaska där överdelen vänds neråt. Tyvärr verkar inte fällan fungera något vidare. De är väl för smarta helt enkelt för att gå i den.

Vädret står i sig dag efter dag. Jag älskar verkligen detta tropiska klimat. Jag vet att många inte gör det och det är ju jobbigt om man går omkring och svettas typ hela tiden. Här på jobbet är det dock svalt och skönt. Igår morse var det dålig luft men det rättade till sig. På vintern brukar det ju vara kallt på Måndagar, så antagligen är det att ventilationen varit avstängd på helgen när det är stängt och att det då tar lite längre tid innan det är normalt igen.

Finns det någon som tycker det är kul att gå till tandläkarn? Inte gör jag det i alla fall och igår gick en utav mina lagade tänder sönder igen. På den tiden när jag började gå till tandläkaren var det minsann inget dalt med barnen, utan jag fick beskedet att jag hade en fasligt massa hål, och för säkerhets skull så borrade de upp hela tänderna och petade i amalgam. Amalgam är ett ypperligt lagningsmaterial som håller sådär en 30 år, men det expanderar lite hela tiden och nu har mina fyllningar suttid där i 40 år så jag har på sätt och vis haft tur att de hållit så länge.

Jag har ju ådragit mig en präktig tandläkarskräck av behandlingen när jag var barn och jag ser inte fram emot morgondagen, då skall jag nämligen ta bort allt på den tanden och så småningom skall jag få en ny krona där. Kalaset kommer att gå på 5000 kronor och visst kan man spendera pengarna på roligare saker?

Det blev mycket gnäll idag men det måste det bli ibland. Tjingeling! Nu skall jag stänga ett ganska folktomt och tyst bibliotek.

måndag 28 juli 2008

Första arbetsdagen...

...efter semestern har nu avlöpt bra. Jag mjukstartar denna veckan när det inte är så mycket studenter här på biblioteket. Det är rätt skönt. Vädret är ju fantastiskt varmt och jag längtar hem till min bok och min hängmatta nu.

lördag 26 juli 2008

Flicka med pärlörhänge



Nu har jag läst ut Tracy Chevalliers bok "Flicka med pärlörhänge" som var klart läsvärd fast i min smak lite händelsefattig. Det är en gammal sliten bok som jag lånade efter lästips, och läsninger gav en inblick i hur livet kunde te sig för en tjänsteflicka i 1600-talets Delft (Nederländerna) runt målaren Vermeer. Det var mycket diskussioner om oljemålning och konst som var mycket intressant.Har nu påbörjat Bodil Malmstens "Hör hur ditt hjärta bultar i mig" Hon skriver såå underhållande, roligt och tänkvärt. Man blir blå av avund att hon kan uttrycka sig så rätt på saker utan att bli plump eller utlämnande.Den är optimal av flera skäl: Den har bland annat två inbyggda bokmärken. Det skulle alla böcker ha. Tack Bodil för att du tänker på oss som inte vill göra hundöron i böckerna och ständigt tappar bort våra bokmärken.
Övrigt idag:


Lilla goda lördagsdrinken Gimlet serverad av maken. Recept:
1 del Gin
1 del Rose lime
mycket is

Gaspacho till lunch

Har dessutom satt i mig översta lagret i Alladinasken -så när som på de sista pralinerna som jag bjöd Calle på -så jag kunde påbörja lager nummer två.

Saknar och längtar efter M. Hur ska jag klara mig utan min tvillingsjäl när hon flyttar tillbaka till Skåne?

Kockmaken lagar en gudomlig skaldjurssoppa som jag inte kan bärga mig att snart få smaka.

Nu är den sköna sommarn här..


...som vi har väntat på. Med allt vad det innebär. Sol, bad och getingstick. Emelie fick ett rejält ett i torsdags kväll här i vår hängmatta, så hela benet svullnade upp. Stackars gumman.

Vi väljer dock att stanna här i vår oas. Vår trädgård växer och börjar för var dag bli mer och mer likt ett litet paradis. Vattenstenen var verkligen ett lyft och maken har nu snickrat ihop en spaljé till uteplatsen som därmed fick en välbehövlig "vägg" och utgör nu ett "rum"Jag ägnade gårdagen till att sandpappra, fasa av den och betsa den- inte så dumt va?.Igår invigde vi den igen med vänner. Vi grillade och satt ute till sent. Det var fortfarande 22 grader varmt när vi kröp till kojs.

Annat som hänt i trädgården i dag:
Murarna och gångarna färdiga. Nu återstår endast lampor och barrväxter.
Jag har fått lite avskildhet vid min hängmatta.Luktärterna har börjat blomma.... och dofta!Min ros Awekening blommar med underbara blommor som har lätt doft liknande New Dawn.

torsdag 24 juli 2008

Besök på Botan och lite shopping



Måndagen bjöd på bra väder och familjen beslöt sig åka på en Göteborgstur.
Eftersom vi inte hann med botaniska trädgården i våras så tog vi det besöket nu. Här är man som synes rätt klädd för rabatterna!

Efter det fina besöket blev det restaurangbesök på Linnégatan för att hämta ny energi för shopping på Vallgatan. Hanna som hade fått presentcheckar på Designtorget i studentpresent handlade bland annat en lampa där och jag och Emelie handlade lite smått och gott bland annat städartiklar. Vallgatan är så mysig att shoppa på.

Efter det blev det glass på Lejonet och Björnen och lite godishandling på 4 Gott.
Med döttrar som har svart bälte i shopping blir det till att ha god plats i bilen.

De nyinköpta diskhandskarna kom väl till pass idag när jag skurade ugnen efter kockmakens ungspotatisorgier den senaste tiden. Tyvärr är ugnen inte av den självrengörande sorten.

söndag 20 juli 2008

Linda Olsson


Nu har jag läst ut "Sonat till Miriam" Linda Olssons nya roman som gavs ut i Sverige före Nya Zeeland. Den kom i juni. Eftersom jag precis har läst hennes första nu i somras, så måste jag ändå säga att "Sonat till Miriam" inte var lika bra.

Den var mycket läsvärd dock och jag kan varmt rekomendera den, men det är ofta så att författarna har en viss stil och det har Linda Olsson också.

Boken handlar om Adam som söker efter sina rötter och liksom i den första boken finns här en kvinna som inte unnar sig kärleken och det tycker jag känns vemodigt.

fredag 18 juli 2008

Visingsborg och hypertufa

Igår så fick vi då äntligen "tummen ur" och reste till Visingsö. Hannagumman var ledig också och följde med.

Vi började med ett besök på IKEA på A6 när vi passerade Jönköping. Vi köpte lite ljus, servetter och lite husgeråd. Efter det kände vi oss hungriga och åkte till Gyllene uttern och åt en god lunch i riddarsalen.

Gränna är en fin gammal stad där vi parkerade på torget och tog en promenad genom staden ner till hamnen där vi tog färjan över till Visingsö.


Det blev under eftermiddagen både glass och polkagrisar samt wienerbröd och kaffe, innan vi styrde kosan hemåt igen. Vi hade tur med vädret också.


Rosorna och stockrosorna är i Gränna helt bedårande! Det beror säkert på klimatzonen och jorden. Men det gavs inte någon pardon åt mamsen som ville titta lite noggrannare på trädgårdar och blommor. Det blir sådant vi får ägna oss åt när barnen inte är med.

Lite inköp utöver IKEA-sakerna blev det naturligtvis också och det i form av Grännas egentillverkade knäcke och tranbärssaft.

Ett projekt som jag nu skall ägna mig åt är Hypertufa. Det är något som de sysslar mycket med i trädgårdarna i England och man gjuter helt enkelt tråg i betoch blandat med torv, för att det skall få en lite mer gammalt utseende som gammal sten som det börjar växa mossa på.

Övrigt som hänt i trädgården sedan sist:

Vattenstenen med ljus i är på plats.
Murarna och trapporna på södra sidan börjar bli färdiga.
En planteringslåda till staketdruvan är färdigställd.

Vad som återstår:
Planteringar
några rabatter.
Trädgårdsgångar.
En örtagård.
En trappa och en bäckfåra på norra sidan.

Ja givetvis skall är inte detta tänkt att bli färdig denna säsongen. Det är flera projekt som tar längre tid.

I tidningen Land tipsades också om en hemsida där jag lagt ut efterlysning på Blondie. Jättebra. Vi har utan resultat varit ute och letat och ropat. Kanske har hon blivit inlåst i någons garage som har rest på semester eller så har hon blivit ivägskrämd av någon annan katt eller hund.

tisdag 15 juli 2008

Katt försvunnen!


Blondie har inte kommit hem på två dagar nu och det känns väldigt tomt! Hon har aldrig gått så långt utan brukar springa in och ut mest hela tiden, då hon inte ligger och sover någonstans förståss. Men det gör hon alltid hemma någonstans.

Vädret är inte så fint som utlovat här i Borås i alla fall, men i Stockholm skiner solen för där är Emelie!

Det är dock bäst vi håller oss hemma om Blondie skulle dyka upp. Det känns lite oroligt. Vad kan ha hänt vår lilla söta kisse?

Tog en tur till stadsbiblioteket och jag hittade Linda Olssons nyaste bok som hon skrivit efter "nu vill jag sjunga dig milda sånger". Det var 7-dagars lån så jag måste börja med en gång med den. Vi lånade några filmer också.

Igår köpte vi en vattensten och en vinddruveplanta (Zilga) som vi skall ha vid altanen. Druvan vi skall ha inne i vinterträdgården skall vi inte köpa förrän det är färdigt i höst. Det skall bli en Himrod som ger gröna fina druvor.

lördag 12 juli 2008

Fortsatt trädgårdsprojekt


Såhär fin blev stenläggningen! Lite svettigt var det allt och det blev lång återhämtning åtminstone för mig men maken kämpade på igår också med nytt projekt; en mur med trappa. Det tar aldrig slut och dagsturerna får vänta. "Fikakalaset sträckte ut sig och blev till middag på altanen och därefter mys på balkongen. Vi har ju semester och vi kunde slappna av och njuta av det fina vädret. Det är ju inte så ofta vi har skåningarna hos oss trots allt och det är ju alltid så trevligt! Våra fyra barn som alla hade kommit hem och åt lunch med oss försvann en efter en och utsikterna att maken och jag skulle få äta middag själva var i riskzonen och då passade det bra att de stannade på middag.

torsdag 10 juli 2008

Stensättning


Idag stenlägger vi vid vår altantrappa. I eftermiddag blir det fikakalas.

onsdag 9 juli 2008

Bokångest

Läste ut "...och himlen var oskyldigt blå" av Charlotta Ölander som var ännu en bok som berättade om tsunamins Khao Lak. Det är den tredje i ordningen med samma tema jag läser och jag vet egentligen inte varför jag började läsa den, för den var skriven på ett ganska dåligt språk och jag irriterade mig hela första kapitlet på att den borde korrekturläsas ett par gånger till, men så plötsligt när jag låg där i hängmattan hade jag glömt den irritationen och jag kunde inte lägga ifrån mig den!

Den skilde sig ifrån de andra två jag läst eftersom Charlotta själv och hennes sambo klarade sig båda två och ställde upp som volontärer och hjälpte till där de kunde. På det sättet var det en positiv berättelse och den vittnar också om medmänskligheten bland Thailändarna och hur de ställde upp för alla turister fast de blev så hårt drabbade själva.

Så står man där med regnet smattrande på rutan och upptäcker till sin förtvivlan att man läst ut alla de böcker som man hade lånat med sig hem till semestern. Ja ha det var länge sedan jag över huvud hade tid att läsa romaner och gång på gång har jag lånat med mig böcker hem som jag inte hunnit att ens öppna...

Det var bara att sätta sig i bilen och åka ner till Stadsbiblioteket med en lista på "bra romaner" som jag hämtat från boktipssidor på Internet. Väl hemma med en packe var det plötsligt svårt att välja...

Idag har vi varit en sväng på i Gällstad och i Ulricehamn och hämtat studentkorten som äntligen var färdiga.

Nu skiner solen och vi skall sitta ut och inmundiga getostlasange.

tisdag 8 juli 2008

Vart tog sommaren vägen?


Bara tolv grader...
Ute är det fuktigt och knotten slåss om oss, så jag väljer att stanna inne och kika på bloggar och annat på Internet. Maken gräver dock ihärdigt på och frilägger mer berg i trädgården. Det blir mindre och mindre gräs att klippa och "drakryggen" växer och växer...

Igår var vi på plantskolan igen och köpte med oss två Klot-tujor som vi skall plantera i stenarna nedanför altantrappen. Snart blir det nog en vattensten också.

Sommaren tog visst en paus.
Tre vykort från Köpenhamn damp ner i brevlådan i dag. Från samma tokiga par som var där och firade födelsedag. I denna tid där de flesta har slutat att skriva brev och vykort och gått över till sms och mail så är det roligt att få just vykort. Men tre??...

måndag 7 juli 2008

Blomsterbarn och bär


Dagens bärskörd gav lite mer. Jag hittade dessutom lite smultron. Maken och Callemannen gick för att leta kantareller, men givetvis var det för tidigt för det. Dessutom har vi inga ställen här ännu.

Jag har sent om sider sytt sommargardiner till köksfönstren och det i ett tyg som jag köpte för ett antal år sedan som är efter en förlaga av Elsa Beskow och heter"Blomsterbarn" jättesött. Jag passade på att sy lite dukar i samma tyg.


Igår hade vi gästbyte i gratispensionatet som jag brukar kalla vårt hem när Marcus kommer hem och bor här. Det är lite elakt och Marcus kontrar med att påpeka att jag är den mest frekvente gratispensionatsgästen. Marcus åkte till Linus och Emelie sov på kontoret.

I Lördags gjorde Marcus dock skäl för brödfödan och var så duktig och hjälpte maken med att göra en liten uteplats vid hängmattan. Det blev mycket bra och jag planterade genast dit lite krasse från mina krukor, samt ställde dit några krukor som jag skall plantera om i större krukor senare. Dessutom gjorde Marcus i går grunden till en liten grusrundel vi skall anlägga vid altantrappan framför den lilla uteplatsen.
Så här såg det ut tidigt i våras innan vi börjat med trädgården och uteplatsen.... bara gräsmatta...
Det har hänt ganska mycket sedan i April eller hur?

I kväll kommer mitt nya favvoprogram "Sommar med Ernst" som jag givetvis skall titta på. Första programmet i serien sändes förra Måndagen och jag blev inte besviken. Maken är dock inte lika förtjust i Ernst och sitter gärna och läser sina Nobelpristagare istället. Han har nu kommit fram till 50-talet.

Ett boktips skall jag idag dela med mig av: jag har läst ut Marie Hermanssons "Svampkungens son" och den var som alla hennes tidigare romaner lika mästerlig och välskriven. Jag läste den på mindre än ett dygn och jag njöt hela tiden.

fredag 4 juli 2008

Delikat ogräs


På vår gigantiska jordhög har nu ogräset haft en formidabel plantskola och det har jag nu tänkt att kalasa på minsann! Man får inte vara dum. Jag fick ner mina spenatfrön aldeles för sent i jorden så då blir det svinmållan som får sätta livet till istället.

På mitt allra första sommarjobb, när jag endast var femton år gammal var en utav mina första arbetsuppgifter, just att blada av svinmållan. Min arbetsgivare, en gammal bondmora och fordom koloniföreståndare född på 1800-talet, hade beordrat mig att rensa undan svinmmållan från potatislandet först. Sedan drygade hon ut den med lika mycket spenat. Jag har senare endast tagit svinmålla eftersom jag aldrig har någon spenat färdig vid tiden för svinmollaskörden. Det blir precis lika gott.

Boktips


För de som inte gillar våldsskildringar är Linda Olsons subtila historia i "nu vill jag sjunga dig milda sånger" en fantastisk läsupplevelse. Det är en gripande roman som handlar om vänskapen mellan två kvinnor som befinner sig på olika ställen i livet. Det handlar även om hantering av sorg och kärlekens kraft som gör att vi människor reagerar på olika sätt och väljer olika vägar i livet.

Själv hade jag svårt att lägga ifrån mig boken och jag vill rekommendera den till alla som tycker om att läsa välskrivna känsloladdade böcker.

När det är så underbart väder som det är nu ska man inte jobba ihjäl sig i trädgården så igår lämnade vi allt och unnade oss en dag vid havet.

onsdag 2 juli 2008

Blåbär och husmorsknep


Idag började jag dagen med att jag gick ut och plockade blåbär till frukostyogurten.

Det var underbart i skogen men efter en stund blev jag för varm och myggorna hittade mig så då gick jag hem lagom till frukost. I måndags var vi iväg till Skene och köpte en ny balkongmöbel i konstrotting som vi känner oss mycket nöjda med. Även altanen är nu invigd. Vi har suttit där och ätit frukost, lunch och middag! Det är så härligt. Vi köpte också lite småbord och en liggsäng i Skene. Det ska bli några fina sommardagar nu så vi kan använda det. När man plockat blåbär så blir fingrarna inge fina alls, men då tar man bara en ituskuren citron och gnider: Vips blir fingrarna fina igen. Pröva det! Det är som trolleri!