Leta i den här bloggen

onsdag 31 december 2008

Chokladtryffelterrin

Mina "reclaim the kitchen"-försök har varit fruktsamma senaste veckan.

Häromdagen gjorde jag sushi så alla höll på att storkna när det visade sig att jag hade varit alltför vidlyftig med Wasabin, därtill hade jag använt det i alla rullarna så där var det bara att bita ihop minsann. Till och med Marcus som hela julen har skrutit med militärens prov med pepparspray som han genomgått och som var så fruktansvärt, jämförde mina fina maki-suchibitar med detta! Maken till oförstånd! Nej jag som inte är så känslig åt dem utan pill!

Igår slängde jag ihop en kycklingrätt eftersom maken fick göra en blixtutryckning till Hannas nya lägenhet när hon plötsligt inte kund stänga sitt fönster! Det visade sig dock vara enkelt fixat med ett litet handgrepp eftersom det bara var en barnsäkerhetsspärr som gjorde att hon inte kunde stänga fönstret.

Idag har jag fått den stora äran att göra desserten för kvällen och det blir en chokladtryffelterrin med rårörda hjortron. De rårörda hjortronen byter jag dock ut mot rårörda hallon istället, då vi inte fick tag på hjortron.

Chokladtryffelterrinen består av 70% choklad som smälts i grädde, sedan ett lager med mjölkchoklad även den smält i grädde och slutligen ett lager med vit choklad och smör (smält i grädde naturligtvis). Receptet har jag lagt här på min nya kokboksblogg !

Maken skall fixa förrätten som kommer att innehålla hummer och varmrätten den obligatoriska oxfilén. Mums! Receptet här!

tisdag 30 december 2008

Årets sista städning

Så har vi nu gjort gemensam sak att få lite prydligt till det nya året. Nu blänker alla ytor och golven är nyskurade i hela huset. Marcus har tagit sin bil och åkt upp till Stockholm och Kungsholmen där han tillsammans med några av sina vänner skall fira nyår.

Hanna har nu fått sin lägenhet där hon har fin utsikt över Pinocchio. Hon fick hjälp igår att flytta dit den stora sängen, men ännu återstår det att flytta hennes saker både härifrån och från sin expojkvännen innan hon kan sägas flytta in ordentligt.

Nu återstår bara att önska alla läsare av bloggen ett riktigtGOTT NYTT ÅR!

söndag 28 december 2008

Julen över?


Vår jul här har varit helt underbar.
Den har varit fylld av god mat, gemenskap, mer gemenskap; mamma o jag sprakande brasor, skogspromenader, läsning, musiklyssnande,(Jag fick Il Divo och Abba-boxen) musicerande; fotoexperimenterande; korsordslösande, julfirande och glädje över bra valda julklappar; Emelie fick här en jättesöt blommig motorcykelhjälm av sin Dennis.Hanna har här slagit in sina klappar.

Utöver detta har det dessutom varit mycket bra på "dumburken", där "soffpotatisen" d v s jag gärna sitter.
Här kommer lite bilder från dagens skogspromenad som jag tog med min Nikon Coolpix som fick komma till heders igen. Maken tycker inte om när saker och ting tar för lång tid, särskilt inte när vi är ute på skogspromenad. Då skall allt gå i ett rasande tempo. Ingen tid för experimenterande inte!:







Bortsett från allt detta så har Hannagumman åkt på influensan, så hon har legat nerbäddad i två dagar och kunde därför inte umgås med mormor och morfar. Hon planerar att gå till jobbet redan i morgon men vi ska göra vårt yttersta för att hindra henne. Inte kan man gå till jobbet två dagar efter att man inte kunde stå på benen av hög feber? Hon har jobbat på tok för mycket redan denna julen.

tisdag 23 december 2008

Julstök i vårt kök




Nu har vi släppt julhysterin helt lös. Igår kväll bidrog Hanna med julgodis, Marcus julklippte Calle. Maken var ledig och gjorde köttbullar, Janssons frestelse, gravad lax och sill.



Idag bakar han och gör revbenssjäll och snart skall vi koka skinkan. Själv står jag för storstädning och uppsnyggning av huset samt tryffeltillverkning. Callemannen slår in sina julklappar och tillverkar juladresser till klapparna. Senare ska ha hinna med två stycken basketträningspass. Allt sker till webradions "bjällerklang" så vi kommer i riktig julstämmning.

Lite senare ska jag klä granen och pynta för att slutligen ikväll frakta hit mormor och tillsammans avsmaka hela härligheten. Det viktigaste är dock att avsmaka den varma nygrilljerade skinkan.

måndag 22 december 2008

Julen är räddad, julgranen köpt

Maken har alltid lite ångest innan julgranen kommer i huset och det vet jag inte varför det är så. Så sent som möjligt brukar det bli och de sista åren har jag åkt med för att välja ut gran som har lagom tjocklek på barr och grenar. Den får inte vara för stor eller för vid för att få plats.

Nu tror jag det ska bli bra, men det vet man ju aldrig förrän den står färdig på foten på sin plats liksom.

Jag har handlat mina julklappar, vad som återstår nu är endast några till julklappsspelet.

söndag 21 december 2008

Vinterpromenad med kameran


Idag tog vi en skogspromenad med kameran i högsta hugg och fångade lite vackra vyer som blev till foton.

Vi fick lite sol på oss mellan 10 och 12 och då passade vi på att äta frukost i vinterträdgården och efter det tog vi en härlig promenad. Man får passa på att njuta av solen när den är framme. Det är ju den kortaste dagen på hela året just idag.

lördag 20 december 2008

Fyrmästarn tillika fotokonstnären har kommit hem



Marcus har tagit över eldningen och fotandet (med min nya kamera) här hemma och då är det inte ordet lagom som gäller utan snarare extremt vi talar om. Han kan det där med att tända men tyvärr är han ingen hejare på den lilla detaljen spjäll, så det glömmer han ofta av att öppna med påföljd av att det luktar väldigt mycket rök.

Idag hade vi tänkt att vi skulle köpa en ekologisk skinka till jul så vi begav oss till Coop eftersom de säger sig ha Sveriges största ekologiska utbud av varor.
Pyttsan! Det var mest skryt. De hade en enda ekologisk skinka kvar och den såg ut som en lång brödlimpa och kostade nästan dubbelt så mycket som de andra skinkorna som låg där runda och fina. Dessutom var den färdigkokt och låg i massor av spad som man också då betalar 119 kronor kilot för. Nej det fick bli en vanlig Piggham-skinka som vi får koka själva dagen innan julafton. Vi blev ganska missnöjda med Coop, då de inte heller hade någon hel fryst lax. Vi brukar köpa det och grava själva. Den frysta laxen brukar vara billigare än den färska och dessutom är det bättre om den är fryst när man ska grava, för då har de farliga bakterierna försvunnit som annars kan finnas i färsk lax. Däremot fanns där tonvis med alla möjliga och omöjliga hel och halvfabrikat. Skrämmande! De hade dock en mycket bra fiskdisk så vi köpte lite färska räkor och lax som vi ska ha till laxfärsbullarna i dag.

fredag 19 december 2008

3+2=5 Men hur ska vi få plats med granen?

Marcus har ju kommit hem och bor hemma hos oss över jul och nyår (och hur långt in i januari?) så numera bor vi 5 personer i vårt lilla hus. Hanna huserar på kontoret och Marcus på TV-soffan. Trångt och mysigt med andra ord.

Idag är det ju Fredag och då öppnar vi upp "sommarstugan" som vi säger eller vinterträdgården och eldar en och annan brasa så då får vi mer plats för måltider och mys.

Vi låter det vara varmt och öppet nu över hela julen, för vi ska ju vara lediga så många dagar och vi ska vara mycket hemma.

Ett problem (av lyxkaraktär skulle jag vilja säga) har dock dykt upp och det är: Var i hela friden ska vi ställa granen? Förra julen klämde vi in den bakom sekretären mot balkongdörren vilket ledde till att vi inte kunde använda balkongen på hela julen utan att springa runt hela huset. (Vi bor i suteränghus.)

Vi sa förra året att vi skulle ha julgranen i uterummet i år, men nu står vi där med skägget i brevlådan och får inte plats med den där heller eftersom vi har ett stort matbordsmöblemang där.

tisdag 16 december 2008

Kvällsarbete

Idag blev det dags för att jobba sent, då en biblioteksvakt hastigt blev sjuk. Jag tyckte att jag kunde ställa upp eftersom ingen annan kunde.

Eftersom det i mina nya arbetsuppgifter tillhör arbetsledning för biblioteksvakter och datasupport var det sannerligen ett bra tillfälle att fräscha upp sina kunskaper om ett och annat och få sätta mig in i deras situation här på kvällarna.

Just idag har det faktiskt varit riktigt mycket att göra tillfälligtvis. De kommer i "stim" och behöver hjälp faktiskt och det händer mer här än vad jag kunde föreställa mig. Riktigt ruschigt faktist och även någon insident. En student som var otrevlig och trängde sig före kunden som jag hjälpte och krävde hjälp med skrivare som krånglade. Oj oj oj. Nu ska jag stänga och gå hem.

söndag 14 december 2008

funderingar

Igår såg vi en ganska OK rulle som heter Darling. Det var någon slags socitetskomedi och tjejen som det handlade om hade en mycket taskig attityd som man ibland kan möta i verkligheten också. Den hade en del roliga repliker emellanåt till exempel när arbetsförmedlaren frågar henne om hon tillhör någon A-kassa, så rycker hon på axlarna och säger: Ja typ Östermalm. Ja filmen hade en del att säga om dagens samhälle tycker jag nog.

Efter filmen så sänder de min älsklingsfilm: Mrs Doubtfire och den kunde jag inte låta bli att se eftersom jag formligen älskar att sitta och skratta åt Robin Williams när han tappar sitt ansikte och bränner sina bröst och kryddar maten så Pierce Brosnan håller på att dö.Titta bara på klippet så skrattar ni nog också. Den är lite sorglig också faktiskt. Så man får både gråta och skratta när man ser den.

Jag har snart äntligen läst ut min bok Eremitkräftorna, vilken är en fortsättning på Berlinerpopplarna. Den är mycket bra, men jag har lite dåligt samvete för att jag har haft den så länge. Men jag hade den länge på nattygsbordet och när jag äntligen läst Berlinerpopplarna och just börjat på Eremitkräftorna så blev det kö på boken och då ville jag bara inte lämna den utan läsa ut den. Förlåt!!! Men nu läser jag ut den ikväll och jag ser redan fram emot fortsättningen. Den ska jag förhoppningsvis läsa i jul om ingen annan har den hemma förståss. Jag vill inte köpa Skönlitteratur själv, för de jag samlar varken på böcker eller filmer för jag tycker det går aldeles utmärkt att låna.

Till våren skulle jag vilja börja rida och jag har hittat ett stall ganska nära här stall Vralen De har islandshästar och anordnar turridningar. Annars vore Westerridning kul. Det finns björnareds gård i Hökerum. Jag får väl se om det blir något av de två. Det är lite längre att åka till Björnareds gård. Till Vralen kan man ta buss 153 som går förbi här utanför, det är ju bra.

I morgon kommer Marcus hem. Han kör bilen ner idag från Norrland. Jag hoppas han tar det försiktigt. Han får sällskap av Linus som har varit däruppe med sina elever på skidgymnasiet.

fredag 12 december 2008

Julhatare eller julhysteriker

Maken (och några till) har genomskådat mig. Jag är egentligen inte någon julhatare utan i själva verket ÄLSKAR jag julen.

Vid samma tid varje år det vill säga runt Lucia övergår min avslappnade ställing gentemot julförberedelser alltid till JULHYSTERI och igår var det dags för denna brytning. Jag började hysteriskt att julpynta mitt arbetsrum och kom på att sista dagen för att köpa den där julklappen för 30 kronor var ju faktiskt IDAG!

Jag fick snabbt skippa våtvästträningen och istället ge mig ut bland den julshoppande massan och hitta något bra. Olyckligtvis hann några ungdomar före mig till kassan när jag kom med mina grejer och expediten fick telefon och svetten började strömma till. Att vänta tillhör inte mina passioner i livet. När samma personer sedan (givetvis) hann före mig till inslagningsdisken och skulle stå där och slå in många små ljus i var och ett litet paket så kände jag att jag egentligen bara ville därifrån och ut till den väntande maken i bilen, men slå in paketet måste jag ju bara annars hade jag ju det kvar tills jag kom hem och jag var inte säker på att jag hade varken papper eller snöre.

måndag 8 december 2008


Här har jag hittat benvärmare i samma ull som min jacka/tröja. Mössan, vantarna, västen och halsduken är ju inte helt fel heller. Visst är de härliga! Ett litet tips Marcus!

söndag 7 december 2008

Vill ha

I vår familj har jag efter många år äntligen fått igenom att vi inte köper så många och dyra julklappar. Hurra! Vi lottade förra helgen om vem som skulle köpa till vem och det innebär att vi vuxna endast köper till en person runt 1000-lappen.

Eftersom Callemannen fortfarande är barn så är han inte med i det hela utan vi köper som vanligt till honom.

På min lott stod det Emelie och Marcus skall köpa julklapp till mig. Eftersom Marcus är kvar någon vecka till uppe i det kalla nord så passar jag här på att önska mig lite saker av honom som han kan få tag på däruppe. Han har efterlyst en önskelista av mig.


Jag vill ha ett band som jag kan ha över öronen när det är kallt ute.


Jag kan också tänka mig en mössa och vantar i samma mönster som på den kofta i runstensmönster jag har innan. Den köpte jag när vi var uppe i Arvidsjaur och hälsade på Marcus förr-förra våren och den älskar jag verkligen. Jag skulle gärna ha en till i andra färger och mönster och gärna någon som är mer likt en kavaj om det finns.
Jag har ju en sådan här jacka och då skulle det passa bra med vantar och mössa i samma.






Anna-Lisas Souvenirbutik i Arvidsjaur säjer dessa och massor av snygga tröjor och jackor som är producerade av samma tillverkare i Övre Norrland.


Märket heter Simu och jag gillar framför allt de svart-vita och grå grejerna. De röda och de helvita är också ganska snygga också men jag inte är så förtjust i de gröna gula och lila.














En sådan här poncho vore inte helt fel heller. Jätteskönt att svepa om och in sig i när man ska gå ut.

En vit fin hängmatta önskar jag mig också. En i något slags nät med virkade fina spetsar. Jaha du Marcus, nu har du fått jättemånga bra julklappstips!!