Leta i den här bloggen

tisdag 28 juli 2009

Avsked

När jag stod i den okristligt tidiga morgontimman och kramade min förstfödde son farväl med hällande regn utanför rutan kom jag osökt att tänka på när jag som 18-åring och nytaget körkort skulle åka som au-pair till Schweiz.

Genom halva Europa på min tågfärd hade min mors tårade kinder etsat sig fast på min hornhinna. Det var det sista jag såg genom tågrutan när jag åkte från Borås centralstation och hennes förmaningar att vara rädd om mig ekade hela vägen ner i huvudet.

Så blev det heller ingen långvarig vistelse i Schweiz. Jag har aldrig någonsin varken förr eller senare längtat hem så mycket. Mina långa telefonsamtal hem bestod mest i att både jag och min far tappade rösten av gråt hela tiden och inte kunde säga så mycket och jag trivdes aldrig i Schweiz utan reste efter bara fyra månader direkt till London som au-pair där jag trivdes mycket bättre.

Mina tårar i den okristliga morgontimman idag sparade jag på men jag kunde inte undslippa mig ett: "Du är väl rädd om dig" och "du har väl inte glömt något nu och så ringer du när du kommit fram!"

Inte hade jag behövt att studsa upp heller för den delen eftersom Marcus hade beställt taxi och var mycket tyst när han steg upp men lättväckt som jag är så kunde jag inte låta bli att gå ner och krama om honom när han reste. Två till såna här farväl blir det innan han slutligen kommer hem från sin utlandstjänst.

söndag 26 juli 2009

Färglöst

Vid denna tiden finns faktiskt inte så mycket blommor i trädgården. Jag gick en runda för att leta lite motiv att fotografera och några blommor hittade jag.


Mina luktärter plockar jag in varje dag för jag älskar doften. Men så färglösa de är i år!



Hängpelargonerna som jag köpte förra året och fick stå i uterummet hela vintern har blommat fantastiskt sedan tidig vår, men inte är det mycket till färg på dem heller! Jag har förståss några djupröda men de blommar inte lika flitigt.

Krassen är ganska färglös också men några mörkröda har jag faktiskt och de är fina.



Idag är det ganska färglöst väder också faktiskt, när jag fotade i solsken blev bilderna på tok för ljusa fast jag hade manuell inställning. Nu är det mest moln på himlen och det blåser så in i vassen så det är inget skönt ute.

Pojkarna har gett sig iväg på fotboll eftersom Elfsborg spelar hemmamatch. Jag är dock vaccinerad mot sport som jag brukar säga. Jag kan inte förstå vad det är för roligt med att sitta och titta på 22 män som jagar en boll ett par timmar.

Mine käre far älskar sport och för honom var det inget som gick före ett sportevenemang på TV så jag tror jag fick för mycket av det som liten att TVsporten alltid var det viktigaste. Till och med på min brors konfirmation kommer jag ihåg att pappa gjorde en ansats att gå ner till TV:n och titta på sport, men där gick gränsen och min bror satte P för det. Han är nog också vaccinerad mot sport mer eller mindre.

Den första helgen efter semestern har mest gått i grått tyvärr. Jag har lidit av migränliknande huvudvärk med illamående och varken mat eller dryck har smakat och som sagt. Allt känns färglöst.

Som tur börjar huvudvärken klinga av nu och i morgon när det är dags för arbete igen mår jag säkert tipp-topp som vanligt. Är det inte typiskt! Jag kunde inte ens dricka vin igår till maten som maken stått och gjort flera timmar...

Att Marcus snart åker tillbaka till helveteslandet gör det hela inte ett dugg bättre faktiskt. Vi hade helst sett att han stannade hemma men det kan han ju inte. Inte vill han stanna hemma heller! Det har ju börjat hetta till ordentligt där nu och varje dag rapporteras det om strider nu. Usch!!

Jag hade tänkt att se alla programmen Sommar med Ernst som jag missat när vi varit ute och åkt på semester.

Jag såg endast det första när han var på ön Garpen , sedan åkte vi ju själva till Blekinge. Sedan såg jag det femte programmet i torsdags och kunde då konstatera att han var på Gotland som vi var och det var ju roligt!

Nu ville jag altså se andra, tredje och fjärde programmet och vi kopplade in datorn i TV:n och efter en stund fick vi igång allt med ljud och bild och när vi klickar på programmet så kan man inte se något annat program än det sista. Det ligger endast kvar en vecka på TV4 sedan får man betala 49 kr i månaden om man skall ha möjlighet att se äldre program! Vad sur jag blev! På TV1 och 2 ligger programmen kvar minst 30 dagar och det kostar inget att se gamla program. De uppmanar ju till och med oss att använda SVTplay.

Nej Usch och fy för TV4 och alla de andra rekamkanalerna för den delen också. Det räcker tydligen inte med att man betalar TV-licens och de får in en massa pengar på reklam.

När min mormor var ledsen och deppig så bakade hon alltid en massa kakor. Hon blev glad med en gång. Jag har fått lite utav den åkomman jag också för idag har jag ju bakat både baguetter och nu har jag satt igång ett pajbak tills ikväll.

Blir jag något gladare då? Nej inte ett dugg faktiskt. Min kära familj blir dock glada som får lite gott att äta och det känns bra.

Detta inlägg blev ett riktigt gnällinlägg känner jag men det är lika bra att gnälla av sig här så kanske man slipper göra det på jobbet i morgon.

Bak på g igen!


Idag är det franska baguetter som står på tur att bakas till frukosten. Min nya baksten från Slite stenhuggeri har jag använt redan till pizzabak och nu används den till baguettbaket.
Att maken nu varit ute på morgonen och plockat kantareller som han steker nu till mina nybakade baguetter är ju inget som är fel heller!

lördag 25 juli 2009

Vad det växer!

Hittade lite bilder som jag tog i vår trädgård förra vintern och sommaren och då tänkte jag att jag skulle ta nya bilder bara för att visa på vilken skillnad det har blivit i vår trädgård bara på ett enda år.
På den här bilden kan man se hur mycket en tujahäck kan väsa på ett enda år. Den har fördubblat sin höjd och blivit mycket tätare. Den infällda bilden är tagen när vi planterade häcken i april 2008.


Här kan man se så mycket som hänt på baksidan av huset.

Rabatten på framsidan och idegranshäcken har också växt en hel del.
...ock detta har hänt på sidan av huset.

onsdag 22 juli 2009

Semesterbiler från Fårö

Här kommer lite semesterbilder från underbara vackra Fårö, en ö som vi tyckte mycket om och gärna åker tillbaka till.

lördag 18 juli 2009

Semestern snart slut

Nu återstår bara några få dagar kvar på semestern och visst är det lite vemodigt.

Igår hade vi en fanastiskt dag hemma med solsken och vi tillbringade den med att bara njuta av vår trädgård. Det blev grill med hela familjen samlad på kvällen och vi kunde sitta på balkongen utan vare sig mygg eller kyla. Det var helt perfekt.

Marcus kom ju hem samtidigt som oss ungefär och det känns skönt att ha honom hemma nu några dagar innan han far tillbaka till landet långt-långtbort-i-stan igen.

Jag har ju som vanligt tagit en massa foton på semestern och några har jag publicerat här redan och några är publicerade på facebook.

Jag skall lägga upp fler här men nu ska jag faktiskt ta mig en skogspromenad för att leta lite pinnar till trädgården och plocka blåbär.

onsdag 15 juli 2009

Dag med flyt

Bergianska trädgården var otroligt välskött och vacker. Den ligger utmed Brunnsviken och den har köksträdgård, örtagård, träd och perenner i strukturerade rabatter och parker. De har en underbar japansk trädgård och en klippträdgård. (bilder publiceras i morgon).Dessutom har de ett par växthus och vi var inne i det största som heter Edvard Anderssons växthus. Det var helt fantastiskt med subtropiska, medelhavs-, tropiska sydafrikanska och kalifoniska avdelningar med allehanda växter och träd.

Vi stannade två timmar och åkte raskt upp och badade vid vårt gamla hus där vi bodde tre år på 90-talet i skärgården. Det finns en mycket liten och mysig badplats där lokalbefolkningen cyklar, åker moppe och går till. Ja några åker bil dit också så det finns en liten parkering. Där badar man från klippor och en brygga. Man slipper således sanden och det är skönt.

Där är så bra att bada för det är ett djup på över en och en halv meter så vi låg där och flöt när vi väl kommit i.

Det är ganska knöligt att köra i innerstockholm nu har vi märkt för de håller på att reparera flera broar däribland Norrbro och Centralbron så vi åkte hem till hotellet, duschade och lät bilen stå där och tog oss till fots och Djurgårdsfärja till Hasselbacken där vi avnjöt en utsökt grillmeny.

Gröna Lund skulle ju få sig en påhälsning av oss också, men vi var inte där särskilt länge då det kändes som om hela Stockholms befolkning bestämt sig att gå dit just idag. Det var verkligen proppfullt. Outhärdigt. Callemannen fick dock sitt spunna socker och en tur i lustiga huset så var han nöjd.

Vi åkte djurgårdsfärjan hem igen till slussen, stod och beundrade den gamla Stomatolskylten en stund och gick Götgatan hemåt till hotellet.

Förutom trängseln på Grönan hade vi tur båda gångerna på Djurgårdsfärjan med att den kom precis när vi kom ner till kajen så vi behövde inte vänta någonting.

Nu har vi suttit på rummet och druckit ett glas vin och begrundat den fantastiska utsikten och nu är vi dödströtta.

Vi har solen med oss!

Det verkar nästan som om vi har solen medpackad på den här semestern för idag lyser solen generöst över huvudstaden och vi skall nu åka upp till Bergianska trädgården och förrära den med vårt första besök.

tisdag 14 juli 2009

Stockholm i mitt hjärta


Idag har vi haft en riktigt späckad dag men mycket givande och rolig på alla vis.

Vi började med att ta bilen ut till tekniska musèet och vi var där precis när de öppnade så vi var så att säga "först på plan" och det visade sig vara ett jättebra val precis som när vi åkte till Lummelundagrottan. När vi gick ut från tekniska tre timmar senare ringlade sig köerna långa utanför.

Trots att vädret var fint på morgonen så hade det kommit en rejäl skur medans vi var inne och testade alla tekniska underverk och vi kom ut lagom till solen tittade fram igen.

Då var det dags för en liten promenad ut på djurgården och lunch på Rosendals trädgård. Som vanligt var det lika mysigt att komma dit men vi stannade inte länge denna gång eftersom vi hade avtalat tid med makens broder som arbetar på Waldemarsudde. Några bilder hann jag dock med att ta på de färgglada blomsterraderna och den nyanlagda kryddträdgården i en upphöjd bädd.
Jag älskar verkligen Rosendals trädgård!

Dessa upphöjda bäccar som de har på Rosendal tänkte jag försöka göra nåt liknande hemma i vår nya köksträdgård.

Waldemarsudde visade sig vara ett lika trevligt utflyktsmål med både fin trädgård, vackra hemtrevliga rum och mycket konst. Även lite inköp blev det där idag. Jag har ju två Waldemarsudde krukor innan som jag tycker så mycket om så jag köpte tre stycken i två mindre storlekar som jag kan nu kan komplettera min samling med. Jag tycker de är så snygga eftersom de står på små fötter och på det viset kommer upp en bit från underlaget.


Efter en privat liten sightseeing där på Waldemarsudde stod Skansen på tur dit Erik följde med oss. Skansen hör också till ett utav våra favoritutflyktsmål och nästan ett måste när vi är i Stockholm. Jag älskar att bara gå där och strosa och titta in i några av husen. Idag var det dessutom Allsång på skansen som vi hörde och såg lite av när vi ätit på Solidens restaurang Tre byttor.
Här får man försöka att få sig en glimt av Anders Lundin.

Kontraster

När vi bodde i kvarnen på Gotland var det ju efter det myckna regnet kallt och fuktigt i kvarnen. Vi frös och hade både avfuktare och värmeelement som väsnades.
På detta jättelika hotell vi bor nu går det inte att öppna de jättestora fönstren och här var det igår fruktansvärt varmt och luftkonditioneringen verkar inte fungera just i detta rummet fast i övriga hotellet är det nästan för svalt.

Vi har därför en sådan där liten fläkt som låter ganska mycket och går från sida till sida för att röra omkring luften lite och svalka. Ja visst är det kontraster hela tiden.

Vi har ätit frukost bland massor av folk av olika nationaliteter och nu ska vi snart sätta oss i bilen igen och åka ut till djurgården och tekniska muséet.

Sedan planerar vi att äta lunch på Rosendals trädgård och gå till Waldemarsudde där makens bror arbetar. Vi ska äta middag med honom och kanske går vi till Skansen eller något annat efteråt.

Vi har ju en viunderlig utsikt här från hotellrummet och det är nog hela behållningen med detta lyxiga hotell för stora hotell är egentligen ingenting vi tycker om. De är så fruktansvärt opersonliga.

Igår när vi hade checkat in gick vi Götgatan fram och från Katarinahissen tittade vi på den underbara utsikten över hela stan i solsken. Det var en makalös upplevlese. Sedan gick vi en promenad längst upp på söders höjder med utsikt över norrmälarstand och avslutade dagen med att vi äta på en uterestaurang på Medborgarplatsen som lustigt nog hette - just det - Kvarnen! Callemannen och jag åt en jätteräkmacka med 200 gram skalade räkor på varje och maken åt isterband. Helt OK och en kändis såg vi också.

måndag 13 juli 2009

Stockholm nästa

Idag har vi rest med färjan från Visby till Nynäshamn i strålande sol. Det var väldigt lugnt denna överresa till skillnad från när vi åkte till Gotland och det var skönt. Vi kunde till och med gå ut på soldäck men där fanns tyvärr inga solstolar.

Vi stannade till vid en badplats utanför Nynäshamn men när vi fällt upp stolarna och packat upp grejerna frös vi för det blåste rejält just där. Callemannen o jag badade dock ändå och sedan styrde vi färden mot Kungens kurva och Zetas trädgårddär vi intog vår lunch och gick och tittade på växterna som de säljer där. Det var mycket välskött och växterna var inte särskilt dyra heller så man blev lite köpsugen men det var ju inte och tänka på när vi ska stanna i Stockholm och det blir väldigt varmt i bilen.

Efter besöket på Zetas var det dags igen att sätta sig i bilen och det tillhör inte våra favoriter att köra i Stockholm och detta var inget undantag. Då vårt hotell ligger på Ringvägen var det ganska bökigt med mycket trafik och nu har vi äntligen installerat oss på 5:e våningen i ett jättehotell och maken har kört bilen till ett parkeringshus som kostar multum att stå i per dygn.
Det var skaplig utsikt över Årsta här på rummet.

söndag 12 juli 2009

En härlig dag till


Denna dag har vi hunnit med otroligt mycket. Vi började med en underbar frukost på hotellet och åkte upp till Lummelundagrottorna, där de upplyste oss om att det var 70 cm vatten i grottorna på grund av regnet tidigare i veckan men att vi kunde gå in ändå om vi var beredda på att vi kunde bli blöta. Vi fick ikläda oss vadarstövlar så det var inga problem.


Det var en hel annan upplevelse än de grottbesök vi gjort på kontinenten. Det var ganska strömt när vi gick i grottan och bara 8 grader kallt. Men äventyrligt. Vi var ganska överens om att grottbesöket utan vattnet hade inte alls varit någon upplevlese.



Vi reste vidare till Krusmyntagården och sedan vidare till Muramaris där vi intog en enkel lunch bestående av lammskav och saffranspannkaka med salmbärssylt mums! Efter att vi promenerat vid stranden och jag plockad aldeles för många fina stenar, åkte vi vidare lite söder om Visby till ett ställe som heter Högklint där vi tittade på den vidsträckta utsikten över Visby.
Högklint är den högsta klinten på Gotland.

En rundtur runt Visby ringmur tog vi i eftermiddags. Vi var till och med uppe i ett utav tornen som de hade byggt trappor i.
Nu har vi tagit en öl innan vi ska till Wallers och äta middag.

Från koja till slott

Nu har vi bytt ut kvarnen mot Wisby hotell och det är verkligen en uppgradering. Från rinnande kallt vatten i en uteslang till lyx, det är inte dumt.

Igår åt vi frukost på en jätteliten mysig camping på östkusten som hette solvik och badade och solade till lunch då vi åkte till Katthammarsvik där vi lyckades få tag på nyrökt flundra på en restaurang. Vidare via Roma till Visby där vi åt en makalös middag på hotellets restaurang Friheten.

fredag 10 juli 2009

En magisk dag


Dagen börjar med att vi vaknar i kvarnen vrålhungriga. Det är ju lite typiskt att jag som aldrig är hungrig när jag vaknar och har svårt att äta frukost för tidigt vaknar i en kvarn utan så mycket som en smula mat tillgängligt.

Rute stenugnsbageris kafé där vi hade bestämt att äta vår frukost öppnade inte förrän klockan 10 så vi tog en tur ut till ön Furillen som ligger en bit därifrån. Det är ett nedlagt kalkbruk och Furillen finns med i min deckare av Mari Jungstedt som jag läser just nu.

Efter en underbar frukost med olika sorters surdegsbröd, marmelad, ost och kaffe latte för mig, vanligt kaffe för maken och varm choklad till callemannen gick färden vidare till Slite, där jag tänkte köpa mig en baksten som jag skall ha när jag bakar mitt surdegsbröd hemma.

Bara det att adressen hade vi inte fått med och makens fantastiska GPS fick fullkomligt fnatt ute på Furillen så det var bara att åka rätt ner i Slite och efter ett stopp nere i hamnen där maken startade om GPS:en ett antal gånger och efter det äntligen fick igång den så kunde vi ställa in den på Slite stenhuggeri. Konstigt den visade på 0 meter till målet... Nu hade den fått fnatt igen.

Trött på alltihopa vänder jag mig till höger och tittar in i en vägg där det står: Slite stenhuggeri på väggen! Där är det ju skriker jag i falsett och in stegar vi i fabriken där de slipar sten på löpande band.

En kille stoppar upp i sitt arbete och frågar om han kunde hjälpa oss med något. Ja säger jag, jag skulle vilja köpa en baksten. Jaha svarar killen. De är tyvärr slut men kom tillbaka på Måndag så har vi sågat till fler.

Ja svarar jag, nu är det bara så att vi är bara här över helgen...
Då fixar jag en säger den gullige killen och efter en stund kommer han tillbaka med en bit som han sågade till åt mig i den storlek jag ville ha och sen kommer det mest magiska när vi frågade hur mycket han skulle ha för den svarar han exakt det belopp som maken råkade ha kvar i plånboken. Det var inte så mycket pengar och vi hade diskuterat när killen var borta att det är nog inte så troligt att det skulle räcka och kort tar de säkert inte där i fabriken.


Efter den smått magiska incidenten åkte vi vidare ut på Fårö och badade, besökte Fårö kyrka och tittade på Bergmans grav, besåg en massa raukar och efter det var det dags för middag i Stenkyrka mejeri, ett mysigt ställe inte långt från vår kvarn. Några stockholmare har gjort om ett mejeri till högklassig restaurang. Maken åt flundra och vi åt en underbar biff som smakade himmelskt!


torsdag 9 juli 2009

Gotland here we are!


Här sitter vi nu i en kvarn där vi skall bo de första två nätterna, sedan skall vi byta standard mot Wisby hotell två nätter.

Det har öst ner regn här på Gotland sedan igår och det har kommit uppemot 90 mm regn så på sina ställen åkte vi bokstavligen genom vatten och det kändes lite obehagligt faktiskt. Det såg ut på sina ställen som om vägen var omgiven av träsk och sjöar och ibland fick vi köra i decimeterdjupt vatten, men nu är vi lyckligt och väl framme och ätit har vi gjort. Vi åt på ett uteställe faktiskt inne i Visby som vi passade på att titta på innan vi åkte hit till kvarnen. Eftersom det regnade när vi kom tog vi oss en tvåtimmarstur på Gotlands museum och en liten sväng även till konstmuséet.

Nu undrar ni kanske hur vi kunde sitta ute i regnet, men vi hade flyt (haha) och just när vi hade avverkat museerna och gick vår promenad i Visby höll det upp. Det blåste ganska mycket men stället som hette Munkkällaren hade stora parasoller med inbyggda infravärmare så vi föredrog ändå att sitta ute vilket var ett bra val.

Kvarnen ligger vid en bondgård och bonden som vi hyr kvarnen av har mjölkkor och ungdjur som går här bredvid, så det är mitt på bondlandet vi bor minsann.
Här uppe, längst upp i kvarnen skall vi sova alla tre. Det fanns ingen TV eller ens dursch här bara rinnande vatten i en slang utanför en spis (som vi inte kommer att utnyttja och en torrklosett (som vi nog inte heller kommer att slita ut).

Frukost äter vi nog på Rute stenungnsbageri i morgon. Vi skall åka tidigt till Slite och köpa en baksten och vidare upp och se på Fårö (som vi hoppas inte är för översvämmat, bonden sa något om att de fått mer regn!!!)
Två såna här trappor måste vi haspla oss upp i i kvarnen när vi skall sova, men nu sitter vi på mittplanet. Calle tittar på sin batteridrivna dvd som han fick låna av Emelies sambo och som han har tittat på på resan till Oskarshamn också och maken sitter och läser sin solzenisyn och internet fungerar tack vare makens bradiga dator och mobiltelefon och en basstation inte långt från kvarnen. Ja ibland ska man ha tur! Vad skulle vi gjort annars? Men vi är trötta efter att ha stigit upp klockan 5 och rest hela dagen så snart blir det nog att krypa till kojs.

I morgon kväll tänkte vi äta på Stenkyrka mejeri som ligger två mil härifrån.

En litet lustigt sammanträffande var vi med om idag när vi rastade på halva vägen på en liten rastplats i småland: Där sitter världens bästa dagisfröken från Tvärreds dagis som alla våra fyra barn har haft som dagisfröken och hennes man som maken har jobbat ihop med för länge sedan. De var på väg till Gotland också!

onsdag 8 juli 2009

Semester är så härligt!

Denna veckan har vi hunnit med så mycket hemma. Jag har storstädat, tvättat, kokat marmelad och gjort flädersaft och maken har gjort en ny altan och en mur på den sidan vi har trädgårdslandet. Det blir så bra!

Vi har ju haft planer på ett runt växthus/orangeri som vi kan sitta i där på den runda nya terassen och i Skåne var vi både på Classicum och Willabs visningsställen. Nu har vi dock tänkt om: Vi har ju faktiskt ett uterum och även om jag inte vill ha tomaterna i det så blir det lite övermaga att köpa ett stort runt växthus också. Hellre då ett litet uppe i hörnet på trädgården.

Mitt lilla köksland är så gulligt. Där har nu dillen, morötterna, salladen och persiljan fått fart och jag har rensat.

Emelie och Dennis tar hand om huset och Maja nu när vi reser på vår andra sverigesemester bland annat till Gotland. Det skall bli kuling när vi ska med färjan till Gotland och 70 mm regn ska det komma :( men man kan ju inte ha tur med vädret jämt!

lördag 4 juli 2009

Hemma igen!

Utsikten från vårt Bed & Breakfastställe Spångagården. Inte helt fel!

Igår kom vi då hem från vår första semestertripp och om vi sammanfattar den har den varit mer än lyckad. Jag måste säga att jag är överväldigad av hur vackert det var i Österlen med enda undantaget för Baskemölla då förståss som var det enda "misstaget" vi gjorde men det var ju bara att åka vidare.


Igår gjorde vi Bjärehalvön. Vi började med att åka till Torekov vidare till Hovs hallar där vi i stort sett endast tittade på den bedårande utsikten och sedan åkte vi den vackra kustvägen över Kattvik till Norrviken där vi gick in och tittade på trädgårdarna.


När man väntat så länge på att få se någonting så blir det oftast en besvikelse det har jag också lärt mig på denna resa. Maken som jag inte förut fått med mig på ett besök i Norrvikens trädgårdar tyckte däremot att det var en bättre upplevelse än han trott och det kanske berodde på att det var mycket träd i trädgården och det gillar ju han.


Liksom Apotekarens trädgård så var även Norrvikens trädgårdar lite överreklamerade och jag tycker att om man tar inträde som man gör i Norrvikens trädgårdar så kör man inte med motordrivna häcksaxar som förstör hela upplevelsen för besökarna, utan det kan man passa på att göra före öppning och efter stängning alternativt klippa för hand som Mandelman säger att han gör.

På tar om Mandelmanns trädgårdar så körde vi förbi skylten in till hans trädgårdar utanför Simrishamn och maken gjorde allt för att jag inte skulle få syn på den skylten. Det får bli nästa resa till Österlen för det är definitivt inte den sista gången jag besöker Österlen!


Vi avslutade vår första Sveigetripp genom att bada på ett "drive-in-bad" Skummelövs badplats och genom att äta god lax på Laxbutiken.

torsdag 2 juli 2009

Ännu en härlig skånedag!


Dagen började med att vi åt frukost i Apotekarens trädgård naturligtvis eftersom vi bodde där. Vi satt ganska länge och njöt att få vara själva där. Sedan styrde vi kosan mot Dag Hammarskjölds Backåkra som har en fantastisk meditationsplats ute på ängarna med stenar i en cirkel.

Henning Mankell skriver om den i "Mördare utan ansikte" så här när Kurt Wallander åker dit: "Det fanns en stenring där. En eftertankens stenring, uppmurad några år tidigare. Den inbjöd till ensamhet och sinnesro.
Han satte sig på en sten och såg ut över havet.
En båt var på väg någonstans. En stor havsfågel seglade ljudlöst med uppvindarna. Allt var mycket stilla.
Efter tio minuter reste han sig och gick tillbaka till bilen."



Tyvärr hade en barnfamilj dukat upp sin frukost just där och barnen for omkring på stenarna, så vi fick tyvärr inte uppleva det meditativa momentet men sånt får man räkna med. Vi åkte vidare och tog oss ett dopp innan vi åkte till olofviktors och fikade och köpte lite bröd, brödkorg, marmelad och knäckebröd som var bakade där enligt Jan Hedhs recept. Callemannen var mycket nöjd för att fika hör inte till den här familjens göromål.

Dagen skulle bjuda på ännu ett fikastopp till Callemannens stora förtjusning och det på Flickorna Lundgren på skäret
Här intogs kaffe i kopparkittel, räkmackor och jordgubbstårta.

Vi installerade oss före det på vårt trevliga Bed & Breakfastställe Spångagården.

En titt på Mölle och ett dopp i det salta vattnet (utan giftalger) i Skälderviken strax utanför Förslöv där Spångagården är belägen hanns också med innan vi gjorde i ordning oss för att avsluta dagen med en god middag i Båstad i solnedgången. Vi hade tur som fick ett bord med utsikt över havet och ute för vem vill sitta inne en kväll som denna?

onsdag 1 juli 2009

Österlen en riktig pärla


Vi reste idag från Karlskrona och ner till Kivik där vi handlade lite äpplemust och annat. Efter det tog vi en promenad upp till Stenshuvud nationalpark där det var helt underbar utsikt ut över Hanöbukten.

Vi har ju sån tur med vädret som är rent tropiskt med varma kvällar och efter den ansträngande turen upp till utsiktsplatserna på Stenshuvud åkte vi ner till Kiviks hamn där vi åt stekt makrill eller sill som de kallar det här och även rökt ål ett måste när man är här på denna sidan Sverige.

För mig och Calle var det första gången vi besökte Österlen och vi är helt förstummade av hur vackert här är.

Eftersom det var ganska varmt runt 25 grader så tänkte vi att vi behövde ta oss ett dopp innan vi åkte och checkade in på Apotekarns i Simrishamn, sagt och gjort vi körde ner i Baskemölla och det var sannerligen ingen rolig badplats, med algblommning och en tråkig liten badplats då det besöket varade bara i en halvtimme. På den halvtimmen kunde vi konstatera att alla små och oanserliga badplatser minsann inte alltid är de bästa utan ibland kan faktiskt de populära och folkrika badplatserna vara att föredra.

Vi reste in till Simrishamn och installerade oss i vår lilla medelhavsträdgårdoch reste vidare till Ale stenar, där vi kom precis i rätt tid för en guidad tur igenom Kåseberga och upp till stenarna. Det var jätteintressant och jättevackert där uppe på platån som stupade tvärt ner i havet.

Efter stenbesöket åkte vi och tog ett kvällsdopp på säkert Sveriges finaste badplats Stenhammar som inte ligger så långt från Dag Hammarskjiölds Backåkra, vilket skall vara vackert också och kanske vi hinner med det i morgon innan det är dags för ett besök på OlofViktors och färd vidare mot västra Skåne.

Vi avslutade vår dag med en jättegod middag på en fin restaurang nere vid hamnen i Simrishamn och nu är vi trötta.