Leta i den här bloggen

måndag 31 augusti 2009

Oj vad klockan är mycket!

För flera timmar sedan sade maken godnatt och jag sa: "Kommer snart jag ska bara...." Ja här sitter jag två timmar senare och har bara... kollat lite på resor och runt på bloggar.

Om jag bara kunde bestämma mig för varthän vi skall resa den 12 september. Jag har tittat på Santorini (där har jag varit) Korfu och Rhodos (där har jag och dottern Mli varit) Korsika bokade jag faktiskt men när allt var klart så blev det något fel på internetsidan så allt försvann.

Vi vill ju egentligen åka någonstans där ingen av oss varit förut som till exempel Turkiet, Dobrovnik eller Sicilien, men vi vill åka från Landvetter och inte från Arlanda eller Köpenhamn och så är jag faktiskt himla sugen på Santorini igen. Jag tittade lite på Ios som verkar vara en söt liten ö men där stod det att det var en ö för festande ungdomar och då drog jag öronen åt mig. Nej vi vill ha lugnt och fint och gärna havsutsikt och så gillar jag att vänta lite. Lite spänning är det ju i det men har man otur finns inget bra kvar till slut, så jag får nog slå till snart.

God natt och sov så gott för nu skall jag försöka gå och lägga mig igen.

söndag 30 augusti 2009

Keramikalster


Min keramikängel i trädgården tycker jag så mycket om! Den liksom vakar över trädgården och blommorna och ser nöjt in på vår lilla altan. Jag kanske gör några till när keramiken börjar i höst igen. Det är bara ett par veckor kvar tills det börjar igen. Det ska bli så kul!

På tal om att det inte längre är så långt kvar:
Om knappt en vecka så smäller det!

onsdag 26 augusti 2009

Informationssökning

En kollega till mig har hittat en jättebra film på youtube som beskriver boolska operatorer och hur man använder dem i olika söksituationer. Vi tenderar att inte använda dessa små hjälpmedel i dagens informationssökning men de är faktiskt inte att förakta.

lördag 22 augusti 2009

Prövningar

Denna veckan har utsatt mig för väl hårda prövningar och min slutsats blir att det som inte dödar det härdar. Egentligen var det väl Friedrich Nietzsche som uttryckte sig i stil med att: Det vi inte dör av gör oss starkare.

Först hade jag en fyra dagars lång utbildning för sammanlagt 12 studenter som skall hålla vårt bibliotek öppet när ordinarie personal inte jobbar. Det är mycket som skall läras ut och jag har tagit hjälp av andra också naturligtvis och själv har jag lärt mig massor. Bara vårt bibliotekssystem är en komplex historia och så finns det mängder med smådetaljer som vi måste känna till för att komma in i olika system och serva studenterna . Det är mycket givande att utbilda studenter som är entusiastiska och frågvisa som dessa var så det var ett stort nöje men tröttsamt. 12 personer på workshop är i mesta laget faktiskt.

På tredje dagen kom en migränliknande huvudvärk som höll i sig i ett par dagar och lägg så till en skopa ovett som jag fick av en kollega på grund av dålig information och på toppen av det så sa en utav våra datasupportare upp sig och de passen ligger på min lott att besätta. Men när det mesta är utrett och fixat så känns det bara bra allting och jag kan nästa vecka kasta mig över nästa veckas utmaning: Studentinvationen!

onsdag 19 augusti 2009

Rosor


Var tvungen att plocka in några utav mina rosor idag. Den ljusa är min enda Awakening som är en klätterros och som jag trodde var död i våras. Jag hade satt den och några andra klätterrosor i frigolitkrukor eftersom vi ville ha lite rosenbågar där vi bara har sten. Så här såg de ut förra året.
I våras såg de helt döda ut så jag grävde ner dem i kökslandet och se- efter ett tag kom det blad på dem och nu blommar min Awekening.
Den mörka är en gammaldags doftande ros som heter Rose de recht och de andra är min favorit Louise Odier.

måndag 17 augusti 2009

Tankar från en tröttis

Nu är jag jättetrött och skall snart krypa till kojs med min deckare av Simon Beckett. För mig har det varit en jätteintensiv dag både på jobbet, där jag har haft den första undervisningsdagen för våra nya timanställda som håller öppet biblioteket kvällar och helger. Jag har tre dagar kvar med dem och det är jätteroligt för de är så positiva och trevliga och glada att börja jobba lite parallellt med högskolestudierna.

Eftersom maken inte är hemma fick jag efter den ansträngande (som alltid) cykelturen hem slänga ihop lite mat och nu har jag satt en deg som jag skall baka till bröd i morgon efter jobbet. De får jäsa i kylskåpet som vanligt, det blir så bra då.

Marcus ringde idag igen från landet långt långt borta, där de skall ha val i veckan. Han ringer varje dag och det är skönt att höra att han mår bra. Jag skall passa på att hälsa till alla han känner. Snart är ponken hemma igen på lite ledighet och sedan är det bara två vändor kvar.

Natti natti!

söndag 16 augusti 2009

Höst

Nu ska jag försöka ta mig ur min vemodskänsla och skriva ett positivt inlägg trots regn och blåst ute.

Något som är positivt nu det är alla blommorna. Bara för några veckor sedan var det ganska blomfritt i trädgården men nu exploderar kaskader av luktärt, pelargoner, krasse och purpurvindan (som jag kallat blåvinda i ett tidigare inlägg). Rosorna och en massa andra blommor får ett andra flor nu och i min helt gröna rabatt syns nu både blå vita och rosa färger. Mina små sticklingar som jag köpte från Odla.nu i våras och som vuxit så fruktansvärt sakta börjar arta sig också. De första blommorna på Svartöga börjar visa sig.


Jag tycker som sagt att hösten kommer lite för tidigt i år. Egentligen tycker jag augusti skall vara varm och het och att man skall kunna bada och inte skall man sitta inne som jag gör nu. Nej nu var jag tillbaka i mitt gnäll igen.


Nästa vecka skall jag ha min första riktiga utbildning för studenter. Det har varit jättemycket förberedelsearbete och jag är lite pirrig nu inför den. Det blir många moment som skall övas in för dem så de skall bemästra alla olika situationer som kan uppstå på högskolebiblioteket på kvällar och helger. Men det värsta blir nog om några veckor då jag skall stå inför en storgrupp nyintagna bibliotekariestudenter i en stor hörsal och hålla en 2 timmars föreläsning. Det blir mitt elddop. Då får jag kasta mig ut och hoppas att vingarna bär. HUGA!

onsdag 12 augusti 2009

Fång av lycka och höstkänning



Nu ikväll när jag gick min trädgårdsrunda för att plocka in mina luktärter så grep vemodet tag i mig för det kändes i luften att hösten var på väg. Inte för att jag inte tycker om hösten- tvärtom, jag älskar hösten. Jag känner mig dock mycket ambivalent när det gäller den kärleken för samtidigt vet jag ju att vi är på fel sida sommaren och det i sommaren. Hålla kvar om de varma kvällarna och de där varma härliga dagarna. För hösten är nämre vintern och om vintern tycker jag INTE.

Jag har plockat in fång av luktärter se senaste veckorna och nu upptäckte jag plötsligt att de började bli kortskaftade. Hjälp är de på upphällningen redan?
Till min lycka så blommar min ros Louise Odier nu och jag avar tvungen att plocka in några stycken och lägga i en skål tillsammans med den mycket giftiga men ståtliga stormhatten.

måndag 10 augusti 2009

Rubinröda lackskor

På hemvägen idag från jobbet cyklade jag om Skoaktuellt uppe på Göta som har REA just nu. När jag provat så gott som alla snygga skor och kände mig allt mer som någon av Askungens styvsystrar (som vanligt), och kände mig allt mer svettig och grinig så uppenbarade sig de bara där - ett par snygga svarta skor med lagom klack och de gled på foten som en handske! Jag trodde inte mina ögon. Jag var tvungen att gå ett par varv med dem. Jag tittade på lådan och de hette Glove. Jag fattade inte men de var verkligen som handskar.



För mig har kombinationen snygga skor med lagom klack som samtidigt varit sköna på mina besvärliga fötter aldrig passat ihop förut. Har skorna varit sköna har de inte haft någon klack eller inte varit några finskor. Har de varit sköna har de sett lite tantiga ut eller klumpiga. Ja då och då hittar jag naturligtvis snygga och sköna men aldrig sådana här.

När jag gått runt några varv såg jag att exakt samma sko fast i rubinröd lack fanns och snabbt provade jag dem och de var lika sköna!



Lyckan är total det var bara att slå till. Halva priset på ordinarie pris och dessutom riktiga kvalitetsskor. De har bara kvalitetsskor i äkta skinn på skoaktuellt.


Så nu står de här och glänser mina skor. Nu skall jag se på Himmelblå en norsk jättebra småtrevlig och mysig serie. Ha det så bra!

söndag 9 augusti 2009

Olika läggning?

Blev lite full i skratt när jag blickade ner på det lilla bordet med våra böcker och alla glasögon på. Så blir det när man har nått medelåldern. Detta är långt ifrån ALLA våra glasögon. Vi har fler faktiskt.

Maken lämnade sina läsglasögon och bok där när han stack ut på svampplockning. Det enda han tänker på just nu är mat mat och mat. När han inte står i köket och lagar mat, planerar matsedel eller läser så bloggar han om maten i mat och vinbloggen eller är ute och provianterar.

Jag klagar inte - bara konstaterar att så är det just nu men jag är ju lite fundamentalistisk jag också med mitt brödbak.

Vi läser lite olika också. Smaken är verkligen delad. Jag läser mest deckare och nyutkommna böcker för avkkoppling. Maken har hunnit fram till 70-talet nu i sitt projekt där han läser alla som fått nobelpriset i litteratur och den bästa romanen av Patrick White hette Livets träd. För övrigt en nobelpristagare jag inte hade minsta aning om att han överhuvudtaget existerade. Det är visst den enda Australiensaren som fått Nobelpriset i Litteratur.

Men vad i hela friden råkade jag få tag på för titlar - Jo Dödens kemi och Dödens väntrum. Lite spooky faktiskt. Det råkade bara bli så och det var alls inte meningen. Jag har nästan läst ut Dödens väntrum. Den är jättespännande faktiskt.

Det blommar friskt nu i trädgården

Blåvinda och solrosor. Jag hittade lite insekter också.



lördag 8 augusti 2009


Min nya stil är att sätta en surdegsdeg i god tid och baka ut bröd på kvällen som jäses på balkongen över natten och sätts in i ugnen på morgonen. Då får man en perfekt morgon med gott gott bröd. (Vi får se hur länge det håller i sig.) Det värsta är bara att jag som själv slutat äta bröd kan ju inte låta bli att äta MASSOR. Det märks sedan på midjemåttet men jag tröstar mig med att surdeg är nyttigare än jäst och vetemjölet har vi köpt på Saltå och det är biodynamiskt odlat och därmed bättre. Så det så! Nu ska jag bege mig ut i solen igen och sedan åka ner och låna en bok på Stadsbiblioteket för att sedan lyssna på Sommar med favoriten Bodil Malmsten.

torsdag 6 augusti 2009

Växtkraft



Vilken fantastisk växtkraft det är i solrosor. Jag hittade några pyttesmå plantor som fåglarna spridit och jag planterade om dem i min krasse och luktärtsrabatt och nu kommer blommorna! Solrosor är fantastiska blommor med sina magnefika blommor som bjuder fåglarna på skrovmål på höstkanten.

De sista två dagarna har bjudit på fantastiskt väder och fantastiska grillkvällar utan dess like.

söndag 2 augusti 2009




Visst är de fina mina nya införskaffade plantor? Jag tycker dessutom att de gör sig så bra bland grönsakerna i köksträdgården eftersom de endast är gröna och nu blev det lite färg där också.

Blogg- och vädertankar

Jag är medveten om att jag ligger lite lågt med bloggen just nu, men maken är desto mer intensiv med sitt bloggande på mat och vin-bloggen. Han bloggar nästan varje dag nu om maten han lagar och där är jag oftast fotograf.

Vi hade ett underbart väder igår och jag låg och njöt av solen hela dagen på altanen och planterade en riddarsporre, ett palettblad och en gul euchinaea.

Idag skall jag tillbringa den mesta tiden utomhus också. Det gäller att passa på att vara ute när man är ledig och solen skiner. Vi är inte så bortskämda med det här i det inre av Västra Götaland, där regnet och molnen gärna dröjer sig kvar.