Leta i den här bloggen

måndag 30 november 2009

Det här med att cykla...

Jag har ju fått en sån suverän cykel när jag fyllde år, som jag använder så gott som varje dag. Det är helt fantastiskt vad bra den fungerar. För er som läser det här och inte vet, så är det en elcykel. Jag måste dock ladda den ganska ofta. Det är lagom med tur och retur till jobbet och så en tur till. Jag har ca 5,5 km till jobbet, så efter 15 km blir batteriet lite trött.

Nu har jag hållit på att välta två dagar i rad på exakt samma ställe men det har gått bra men det har båda gångerna berott på ouppmärksamma medtrafikanter kan man säga. Förra veckan var det en ung dam som var ute med sin hund som inte såg när jag kom susande och lät sin hund springa ut framför min cykel precis när jag hade parerat och hittat var jag kunde cykla om henne på cykelbanan utan att cykla in i henne. Då höll jag på att cykla över hunden, men det gick bra som tur var. Idag på exakt samma ställe kom en annan dam cyklande från vänster och höll på att cykla in i mig pga att hon inte tittade överhuvud taget. Jag fick påkalla uppmärksamheten genom att skrika. Jag skrämde nog upp henne rejält, men jag cyklade faktiskt på cykelbanan och hon kom från gatan och skulle cykla in på den gatan jag cyklade över! Nej det där med att cykla på cykelbanor är verkligen inte helt riskfritt. Bilar har svårt att se en och gångtrafikanterna är inte det minsta medvetna om att det kan komma en cykel, fast de måste vara medvetna om att det är gång- och cykelbana. Jag försöker se till att jag syns genom att ha lamporna tända och så har jag en vit lång parkas som borde synas, men cykeln låter ju inte (fast det är en elcykel) så den hörs ju inte så jag är väl medveten om att jag inte hörs, så jag brukar cykla väldigt försiktigt när jag ska cykla om folk som går på gång- och cykelbanan.

Idag öste dessutom regnet ner och jag hade kvar mina regnbyxor i skåpet på jobbet, så jag tog ett par överdragsbyxor över jeansen bara, som visade sig att inte hålla undan regnet, så jag blev rätt rejält blöt faktiskt. Inte så trevligt men jag föredrar ändå att cykla framför att gå eller åka buss till jobbet.

fredag 27 november 2009

Ett inlägg i grisdebatten

Idag när jag skulle köpa mig lunch i Högskolans matsal fick jag ett svårt val: Makrill eller fläskfilé? Jag gillar inte makrill och efter de senaste dagarnas förskräckliga bilder och filmklipp som djurrättsaktivisterna har gått ut med så känns det inte helt OK att äta fläskkött som man inte vet var det kommer ifrån.

Som en före detta bonde och djurvän så reagerar man starkt när man ser filmklippen på döda och sjuka grisar som djurrättsaktivisterna i dagarna gått ut med. Min källkritiska sida som jag under senare år lärt mig på högskolan grep dock in när jag hörde att de under två års tid samlat materialet som de nu går ut med med hjälp av medierna så här lagom till jul. Man börjar ju ställa sig frågor som: Varför har de väntat så länge med detta och bara låtit det ske? Smugit in nattetid på gårdar utan att ägarna visste. Det låter inte riktigt rumsrent. Jag vill på intet sätt försvara denna djurhållning som kan kallas djurfabriker. Det faktum att konsumenterna hela tiden skriker efter billigt kött skapar ju dessa djurfabriker som det är omöjligt att hålla en god djurhållning i. Det är inte värdigt att hålla djur på det sättet.

Kerstin Davidsson skriver i sin ledarspalt i dagens Land: "Nu blev Lars Hultström den främsta måltavlan. Det här skrivs inte för att försvara Lars Hultström, jag har ingen inblick i förhållandena på hans gård. Men Djurrättsalliansens mål är givetvis att skada hela den svenska grisnäringen"

Detta har hon verkligen rätt i och det var också min källkritiska tanke när jag såg inslaget på Aktuellt häromkvällen. Jag tycker samtidigt som jag tycker synd om grisbönderna att det är i rättan tid att vi får upp ögonen för att djurfabriker inte är OK.

Borås Tidning publicerade dagen efter de hemska bilderna, bilder från en kravbonde som höll grisar och det var jättefina bilder på välmående grisar dom gick i boxar strödda med massor av halm och det tycker jag var en bra vinkling av Borås Tidning att just visa på variationerna och att det inte publiciteten av avarterna med köttindustin skall drabba alla svinbönder! Jag är mycket ambivalent i denna frågan men vi måste förstå att det finns mängder av grisbönder som har en bra djurhållning och som nu får lida av den dåliga publicitet som lagom till jul går ut som ett skrämskott i media.

Vi måste som konsumenter måste se mer på kvalitet än pris. Vi måste förstå att mat som är genmanipulerad, stressad och producerad med fokus på kvantitet för att det skall bli billigare blir på bekostnad av kvalitet och smak . Vi måste med andra ord efterfråga kravmärkt och ekologiskt! Detta är en jätteviktig kärnfråga som jag tycker att djurrättsalliansen har satt fingret på trots sina olagliga intrång!

Hur gick det då med min lunch idag? Bittan var så förstående och erbjöd mig som kompromiss att jag kunde få kycklingkött istället för fläskfilén och det var fint gjort av Bittan som annars är mycket rigid när det gäller portioner och mängdmått! Hon som är vegetarian hade inte ens hört talas om detta! Hon påstod att hon inte tittade på TV. Hon läser säkert inte tidningarna heller. Hon hade dock förståelse för mitt dilemma.

Nej här hemma blir det garanterat ekologisk skinka denna jul!

Apropå grisar så har jag bestämt mig för att vaccinera mig mot svininfluensan! Trevlig helg!

torsdag 26 november 2009

Längtar till solen


Här hemma ÖSER regnet ner typ hela tiden. Jag blir så trött av det och längtar till sol, bad och varma vindar. Tänk när man kan plocka fläderblom och göra saft av och ligga i hängmattan och zippa på en Gimlet och läsa en bra bok.


Här plockar jag stenar på Gotland. Det var inte sista gången vi åkte dit. Gotland blev en ny favorit faktiskt.

Vi har länge funderat på att åka till varmare nejder över jul, men det visade sig vara svindyrt, däremot var det betydligt bättre pris att åka innan jul så jag kikar lite på olika alternativ. Egypten, Kanarieöarna. ..Det är lite svårt bara att få ihop det och så finns lite oro över svininfluensan. Vi är ju inte vaccinerade alla ännu och vaccineringen ger ju inget 100 procentigt skydd ändå och först efter tre veckor.

söndag 22 november 2009


Idag bestämde jag mig för att det var dags att skära tvålarna trots den lösa konsistensen. Jag dekorerade dem med lite fler rosblad och lavendel från trädgården.
Så här såg själva "smeten" ut när jag stod och rörde härom natten.

Nu skall tvålarna bara mogna sådär i tre veckor innan man kan använda dem. Det skall bli spännande att se om de verkligen hårdnar annars får man väl använda dem som tvättmedel. De luktar väldigt gott och är ordentligt feta och jag tror det är därför de inte hårdar för det är för lite kaustiksoda i dem eller så var den för dålig.

Jag sitter och tittar lite på resor över jul. Vi har ju halft om halft lovat våra barn att vi skulle resa iväg allihopa denna julen för det har varit så svårt att få ihop det innan. Denna julen är alla hemma och det skulle vara jätteroligt. Det är bara det att resorna verkar vara dubbelt så dyra just om man åker efter den 22 december ända fram till första veckan i januari. Det är ju helt sjukt men jag förmodar att det är så för alla har lätt att få ledigt just när barnen har jullov och då vill man åka iväg.

Åker man sju personer kostar en vecka över 60 tusen och det känns inte alls som om man vill bränna så mycket pengar på bara en vecka. Nej då känns det mer realistiskt att betala hälften och åka runt lucia istället. Just veckan före jul har resebolagen sänkt priset på resorna och det är väl för att då vill folk helt enkelt inte åka.

Marcus kommer ju hem den 11 december och det skall bli så skönt att få hem honom igen och att han stannar i Svea rike minst ett år i alla fall. Ja förhoppningsvis åker han inte på något mer utlandsuppdrag alls. Det är och har varit en pärs faktiskt att ha honom där borta där det händer så mycket.

tisdag 17 november 2009

Tvåloperor, såpor eller: Var är tvålen broder?

I går kväll fick "pysselLena" eller "den obotliga tidsoptimisten" plötsligt för sig att tillverka tvål. - Ja just det TVÅL av naturliga råvaror.

Jag hade köpt en bok om hur man gör tvål på bokrean för flera år sedan och nu var det plötsligt dags! Jag hade ju alla ingredienserna hemma nu: Kaustiksoda, Kokosfett, Solrosolja och Olivolja samt eteriska oljor och blomblad så jag började göra i ordning formar och spänner och grytor i reklampauserna i "Halv åtta hos mig" och Såpan "Ullared" som jag inte vill missa.

När jag rörde ihop oljorna med luten så skulle man röra i några minuter tills det tjocknade. Det kunde dröja alltemellan några minuter till 40 minuter. När jag hade rört i 40 minuter läste jag vidare: Om blandningen inte tjocknat efter en timme kan du sluta röra och röra då och då till du kann göra spår med en slev i smeten....

Klockan halv ett lämnade jag den ännu inte stelnade smeten och försökte sova. Varför lär jag mig aldrig? Alltid vid denna tiden infinner sig de mest konstiga pyssellustor. Ett år satte jag iång att stöpa ljus ett par dagar före julafton. Jag stod till långt fram på natten den gången och resultatet blev som tur var ett stort antal ljus i olika former som jag faktiskt blev nöjd med men så är inte alltid fallet.

Hur gick det då med min tvålsmet? Jo den hade faktiskt tjocknat när jag kom hem från jobbet idag och jag kunde sleva upp den i byttor. Nu skall den mogna på varmt ställe några veckor. Återstår bara att se hur det blir. Lite kul är det faktiskt att tillverka naturliga saker själv.

Åh vad jag gillar denna låten med Tommy Körberg. Fast jag gillar nog denna versionen ännu bättre faktiskt. Den engelska texten är så vacker och det blir också bättre utan kören och bara med piano och gitarren tycker jag.


Godnatt!

lördag 14 november 2009

Uterummet glass och julfunderingar.

Nu sitter jag här och väntar på att citronglassen ska bli klar i glassmaskinen som arbetar i uterummet och kan inte låta bli att fundera över detta idealiska uterum vi byggde för ett år sedan. Det är så användbart!

Eftersom vi valde att köpa ett litet hus efter att ha ägt två superstora så finns ju inte mycket plats för stora kylskåp och frysskåp och då är ju uterummet helt exemplariskt att ställa ut assistenten i när man knådar det, eller glassmaskinen som nu när jag tillverkar glass. Både jag och maken är ju ganska ljudkänsliga och då slipper vi oljudet och kan istället lyssna på CD:n "Solens mat" med italiensk härlig musik. Det ger lördagskänsla det!

Maken pysslar med maten. Idag skall vi ha en trerätters middag som är starkt inspirerad av (för att inte säga exakt) vinnarrecepten Sanne lagade i veckans "halv åtta hos mig". Det är för övrigt ett mycket trevligt program som vi inte så gärna missar.

Snart är nog glassen klar och jag är så glad för vårt uterum. Nu är det 10 grader i det liksom det är ute, men det går inte under 5 grader eftersom vi har golvvärme där så det är fyllt till brädden av blommor, citron och olivträd och frågan är vad vi skall göra allt till jul för det blir som förra året att vi firar julafton där. Marcus vill absålut inte åka iväg på julafton och då blir det väl som han vill. Däremot funderar vi på att åka iväg efter jul någon gång.

torsdag 5 november 2009

Ullared

Jag är ledig i morgon för jag jobbade på en inarbetad dag förra veckan och då har man rätt att istället vara ledig någon annan dag. Det skall bli skönt att inte gå till jobbet för jag har varit så gränslös trött denna veckan.

Vi bestämde för flera veckor sedan att vi skulle åka på anhörigdag (eller mer kväll för det börjar kl 19) i Halmstad i morgon. Det är en tillställning militären har för oss anhöriga till utlandsstyrkan. Vi var på en på Livgardet innan Marcus åkte och sedan har vi inte varit på någon för vi tycker vi har fått så bra information från Marcus själv. Men nu har de varit utsatt för ett anfall, och det kommer att visas någon film om detta och det blir också information till oss oroliga föräldrar. Jag tyckte då att när vi ändå åker så långt, kanske man kan kombinera det med något annat. Ja och på vägen dit... ja just det: Vad ligger på vägen mellan Borås och Halmstad... jo Ullared! Alltid behövs lagret med plastpåsar, bakplåtspapper, bomull, toapapper mm fyllas på.

Det var dock före Ullaredssåpan vi planerade in detta. Vi missade att se den i måndags för vi följer serien "Livet i Fagervik" som vi tycker är lite smågullig. Idag fick jag lust att se Ullaredssåpan, så vi kopplade in datorn till TV:n och tittade och visst var det lite underhållande men oj oj oj, det var också en studie i smaklösa människor minsann som nog var i behov av många andra utav de där dokusåporna som sänds på TV som tex "Lyxfällan", "Du blir vad du äter", Sveriges fulaste hem mm mm.

Nej nu får jag krypa till kojs, för i morgon ska vi ju åka iväg, men vi har inte så bråttom, först ska maken arbeta och jag ska städa huset för en gångs skull (så maken slipper) sedan åker vi iväg efter lunch så får vi se hur det ser ut när vi kommer till Ullared, för i någon lång kö ställer vi oss inte, då tar vi nog en tur i Halmstads affärer med en god middag innan vi åker till regementet.

tisdag 3 november 2009

Gjorde nu en sökning på mig själv på Google för skoj skull och hittade massor av information minsann. Det går inte göra så mycket som inte sätter spår.

En lite lustig grej var faktiskt att jag har ju skickat in några bilder till läsarbilden i Borås Tidning förra året och båda kom med. Nu skickade jag in två bilder i september och ingen kom med i den tryckta bilagan. Jag var lite gramse över detta, men ser man på, nu hade de sent om sider publicerats på nätupplagan i slutet av oktober!

Ola Högberg hade också skickat in två bilder och fått dem publicerade på nätupplagan. Jag tycker personligen att båda hans bilder är helt fantastiska och tycker det är konstigt att de inte kommit med i den tryckta upplagan. Han borde få pris för dem tycker jag. Klicka på dem så de blir större så syns det att hans kort är väldigt konstnärliga!