Leta i den här bloggen

torsdag 31 december 2009

En plats i solen


Idag blev en planerad långpromenad minimerad till en väldigt kort sådan, då det var 14 minusgrader ute. Vi hade förberett oss väl och tagit på oss "lager-på-lager", men vad hjälpte det när jag envisades med att knäppa bilder hela tiden och då måste man ta av sig lovikkavantarna och dessutom blir man fort kall när man har känsliga fingrar som jag. Det var nämligen vackert som på ett gammalt vykort ute.


I morse när jag vaknade satte jag på TV:n och tittade på mitt nya favoritprogram En plats i solenDet är ett brittiskt program där en mäklare åker runt med par och visar hus utomlands. Jag har hört om programmet för flera år sedan men först nu har jag börjat titta på det. Jag tror nog att jag kommer att tröttna på det, för det sänds varje dag, men just nu är det mitt favvoprogram no 1.

onsdag 30 december 2009

Ojsan!

Jobbigt att ha flera bloggar, nu blev det visst dubbelt här nedan. Jag vet att jag kan ta bort inlägg, men det får ligga kvar nu. Tårtan är ju så gudomligt god så det skadar inte att den ligger på flera bloggar. Vi har haft besöksrekord på mat och vinbloggen de sista dagarna! Ca 50 unika besökare dagligen de sista dagarna och det är jätteroligt att så många vill läsa våra favoritrecept! Det vore ännu roligare om de kunde kommentera lite mer, så man ser vilka de är som läser och vart de kommer ifrån men man kan ju inte få allt...

Vi har en gammal vaxduksreceptbok med favoritrecept som jag har ambitioner att lägga in på bloggen så jag inte blir så frustrerad när jag inte hittar receptboken och det är snart gjort.

Vaxduksboken är en sån där gammal svart som kommer ifrån Tvärredslund. Tant Lilly hade med den från tiden på 50-talet då hon var föreståndare på Majblommegården, så de första recepten är skrivna med sirlig vacker skrivstil och några recept är för väldigt många personer.(Altså alla barnen på kollonin) Vällingreceptet tex lyder endast: 10 l mjölk, 1/2 l havremjöl, salt, socker.

Den har med tiden blivit väldigt tummad och välanvänd även om jag skall erkänna att de är mest de recepten jag har skrivit in i den som vi använt. Någon gång kommer jag kanske att prova några utav de gamla härliga recepten som Gaffelkakor mm.

I morgon är det redan nyårsafton! Var tar dagarna vägen? Det är ju helt sjukt vad tiden går fort! Nej nu får det vara slutfilosoferat här i bloggen, kanske jag gör ett sista inlägg i morgon, men nu är det snart mat här i huset. Min hemmakock lagar en utav Marcus favvorätter: Köttfärsbiffar med hemgjord gräddsås!

Jultårta

Lovade Sussie att jag skulle lägga ut vår ljuvliga jultårta som jag förr ofta gjorde till jul eller nyår och som ursprungligen kommer ifrån MånadsJournalen. Det är lite pilligt om man skall göra den med marsipanband och med gelé överst men det är det värt. Den är försvinnande god.

Tyvärr har jag inget foto på den, men lovar att lägga in det nästa gång jag bakar den. Den är fin som ett litet smycke så det måste jag göra!

Receptet:
Tårtbotten:
100 g skållad och skalad mandel
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor

Hallonmousse:
200 g osockrade djupfrysta hallon
4-5 msk strösocker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelé:
1 dl outspädd hallonsaft
2 dl vatten
röd hushållsfärg
5 gelatinblad

Garnering
150 g marsipan eller mandelmassa
grön hushållsfärg

Gör så här:
Mal mandeln på mandelkvarn. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret. Häll smeten i en smord och brödbeströdd form ca 24 cm i diameter med avknäppbar kant. Grädda i 200 grader i 18-20 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Tina hallonen. Låt gelatinet till moussen ligga i blöt i kallt vatten 10 min. Mosa hallonen med elvisp eller i food processor och rör ner sockret. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme. Rör ner gelatinet i hallonmoset, som inte får vara för kallt. Rör till sist ner den vispade grädden. Lägg tillbaka kakan i den urdiskade formen. Bred hallonmoussen över, släta till ytan och låt formen stå kallt tills moussen stelnat.

Blötlägg gelatinbladen till geléet 10 minuter och smält dem sedan på svag värme. Blanda saft, vatten och gelatin. Tillsätt några droppar röd hushållsfärg om det ser för blekt ut. Låt geléet stå i kylskåp tills det blir tjockflytande. Ös det sedan över tårtan, ovanpå hallonmoussen. Ställ tårtan kallt så att geleét stelnar.

Färga marsinpan eller mandelmassa med grön färg. Kavla ut den mellan plastfolie och sporra ut en lång remsa, lika bred som tårtan är hög. Knäpp av kanten på formen och lägg marsipanbandet runt tårtans kant. forma en rosett av utkavlad marsipan och fäst den vid bandet.

Voilla!!

Kommentar: Detta är en bra tårta att göra om man har gjort rätter med många äggulor i och fått äggvitor över som tex när man gör majonäs.

måndag 28 december 2009

Bloggåret 2009

Året som gick var jag ganska flitig med bloggandet. Om man tittar tillbaka nu så här när 2009 snart är slut så kan jag summera:

I Januari gjorde jag 18 inlägg och skrev mycket om mat och vinterpromenader

I Februari blev det 21 inlägg. Många av dem var fototriss och fredagstemainlägg. Jag skrev om alla hjärtans dag och att jag kommit igång med min diet igen. Den skulle jag för övrigt behöva att sätta igång med nu igen efter semester och jul.

Mars inlägg som var 23 var det också mycket fototriss, men det handlade mycket om ljuset som kommer tillbaka och vindruvan som växer i vårt uterum.

April gjorde jag och maken en härlig resa till Teneriffa, men jag gjorde också mycket inlägg om blommor den månaden. Dessutom åkte Marcus till "landet-långt-bort-istan"

I Maj blev det inte så många inlägg men de handlade också mycket om vårens antågande. Emelie som skaffat hunden Wilda och surdegsbak som jag börjat med.

I Juni var det sedan skolavslutning, midsommar och vår semester till Öland, Blekinge och Skåne somm det handlade om, förutom alla blommor då förståss.

Juli skriver jag mer om Skånesemestern och den fortsatta resan till Gotland och Stockholm. Mycket bak och blommor som vanligt.

Augustis inlägg handlar naturligtvis mycket om trädgården och dess rikedomar, som blommor och grönsaker.

I September firade vi två jämna födelsedagar, dels min 50-årsdag och pappas 90-årsdag. Sedan var maken och jag på Kreta.

Oktober var också en stor festmånad eftersom Calle fyllde tonåring och jag och Monika var på diplomeringshögtid, dvs vi fick våra examensbevis som diplom.

I November hände inte särskilt mycket i vår familj förutom att vi var på anhörigträff i Halmstad och därmed passade på att besöka Gekås i Ullared. Vardagen rullade på som mest och i December var vi på vår så länge efterlängtade resa hela familjen och också Emelies sambo Dennis var medbjuden. Vi har så länge pratat om denna resa som äntligen blev av, ja och så var det ju jul förståss.

Vi har fått en del julkort i år fast vi själva inte längre skickar några. Vi försöker skänka pengar till välgörande ändamål i stället. Det är ändå jättroligt att få julkort och jag vill här passa på att tacka er som skickat och jag vill samtidigt passa på att önska er alla en god fortsättning och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

fredag 25 december 2009

Julprydnader

Säga vad man vill om spansk stil, så finns ingen som helst estetik när det gäller julprydnaderna i alla fall. Se bara några exempel på det här. Är det konstigt om man inte fick någon julstämmning på Teneriffa?







Julefriden har infunnit sig.



Vad är skönare än julen? Efter all stress när man fixar och donar så allt skall bli fint till julafton så infinner sig på juldagen en frid och ett lugn som är sagolikt.

Eftersom vi tog en veckas semester innan jul och reste till ett Spahotell på Teneriffa så infann sig våran julstress minst sagt lite sent och det var aldesles utmärkt bra för det räckte så gott så. Då vi arbetade Måndag och Tisdag så blev våra julförberedelse minimerade att utföras den 23:e och då låg vi minsann i så det förslog. Maken stod i köket hela dagen och lagade mat, i år hoppade vi över julskinkan till förmån för revben, köttbullar och Janssons frestelse.

Jag å andra sidan fick stora julstädarrycket framåt dagen och satte igång att ta ut alla stora mattor som ligger under borden och göra rent dem i den rena fina snön och det tog minst sagt på ryggen. Eftersom maken fick ge mig en hjälpande hand så linkade vi båda omkring framåt natten med ont i våra ryggar men det var det värt. Fint blev det och rent känns det.

Vår fina lilla gran som vi köpte fick lite guldkulor och röda kulor i sig samt vår gamla belysning som vi ärvt och faktiskt har fungerat klanderfritt sedan 1947! Inte klokt vad bra kvalitet det var på grejerna förr! Vi har köpt och slängt otaliga belysningar efter det men den fungerar aldeles utmärkt, och vi är lika förvånade varje år när vi packar upp den och sätter i ljusen i granen.

Vi gjorde ett litet undantag i år och åkte bort på jullunchen. Vi vill ju sedan några år tillbaka bara vara hemma för att rå om alla våra barn som då kommer hem och äter gott, men eftersom vi hade varit i väg i en hel vecka och rått om dem så tackade vi ja till att åka till makens pappa dvs barnens farfar och träffade där makens syskon och det var jättetrevligt och gott. E och hennes sambo åkte till hans mamma i Göteborg och sedan träffades vi alla här på kvällen för matfrossa, julklappsspelet och julklappsbytet som vi sedan förra året gör så att vi drar lott om vem vi skall köpa till före jul. På det viset minimerar vi antalet julklappar och det är bra. Vi öppnar dem sedan en och en i lugn och ro för vi har lite svårt för när alla sitter och sliter upp sina klappar så ingen ser var någon annan får. Julklappsspelet går till så att vi köper några julklappar var för 10-30 kronor som vi slår in och lägger i en hög på bordet. Sedan slår vi två tärningar och om man får en 1:a eller 6:a får man ta en julklapp och öppna. Efter att alla julklappar är öppnade sätter vi klockan på 20 minuter och slår en tärning. Den som då får en 1;a eller 6:a får roffa åt sig en öppnad julklapp från någon annan. Det man har när klockan ringer får man behålla.

Nu sitter vi framför våra brasor och myser efter den goda julfrukosten.

onsdag 23 december 2009

Äntligen julstämmning!



Vi har ju varit på härliga Teneriffa en vecka hela familjen och vi hade en helt underbar vecka med sol och bad i havet och god mat på ett superbra hotell.

Jag har som vanligt naturligtvis tagit en massa bilder och på bilden här ovan ser ni hur Anders bjuder på Champange på takterassen sista kvällen. Hotellet hade nästan samma prickar som vi har på biblioteket som varumärke. Lustigt va?

Nu har vi städat och lagat god mat till julafton som redan är i morgon och vi har köpt en jättefin liten gran av Jan vid Coop. Jag tror nästan vi var sist i hela Borås att köpa gran. Men nu står den så fint i uterummet.

lördag 5 december 2009

Vad står på schemat idag?

Idag åker vi ut till Torpa, till deras julmarknad. Jag är inte överförtjust i julmarknader generellt men det finns vissa saker som man inte får tag på någonannanstans och det är till exempel äkta enbärsmust! Det är ju bara så himla gott med riktigt enbärsmust. Det är inte lika sött som den sliskiga julmusten är utan mycket mycket godare. Vi brukar köpa ett helt flak faktiskt.

Sedan blir det en tur till Knalleland, där vi skall inhandla kattmat för den har tagit slut och det kan ju vara bra att förse Maja med mat så det räcker. Vi brukar köpa storpack så det räcker ett halvår sådär.
Dagens låt idag:Tänk att detta klippet är från 2007 och låten Dinga Linga Lena lyssnade vi på när jag var 15 år! Ett tag sedan. Jag gillar verkligen Pugh.

fredag 4 december 2009

Äntligen fredag!

Nu ska jag snart gå från jobbet.Hittade en sån söt liten låt av en tillfällighet på youtube, Melissa Horn med låten Hanna:Nu undrar ni kanske varför jag plötligt börjat lägga in låtar här på bloggen och det beror delvis på att jag numera måste ha musik i bakgrunden när jag sitter vid datorn på jobbet för min nya hårddisks fläkt låter så fruktansvärt högt! Jag är ju en ljudkänslig person och då måste jag ha musik som överröstar det enerverade ljudet.

För att vara rättvis så får jag väl även lägga in denna låten: Undrans varför den sista låten inte är lika timid som den förra?????? Lite mer hårdrock där. Don efter person??

Ja och så har vi ju den här med Håkan Hellström..... fast jag gillar ju inte Håkans sångröst men låten är ganska häftig! Trevlig helg! Vilket betyder enligt maken att det är min tur att städa idag!
Dagens låt:
Lars Winnerbäck med "Kom ihåg mig då".
Idag är det bara en vecka kvar tills sonen kommer hem och det skall bli så skönt att få hem honom. Han får dock inte vara hemma mer än ett dygn, så bär det iväg på familjesemester så vi alla får rå om honom och varandra i en hel vecka!

torsdag 3 december 2009

Bästa låten


För dig med Lars Winnerbäck tycker jag är så fin. Förklaringen kan vara att den har samma harmonier som en annan favorit: A Whiter Shade of Pale. Prova att sjunga den så märker ni att det går aldeles utmärkt!