Leta i den här bloggen

tisdag 26 juni 2012

Snart semester

Planerar semestern som blir en stor Europaturné. Det blir först Prag sedan följet Slovenien följt av Kroatien. Efter en hel vecka på krk så blir det Bologna, Toscana och Verona, kanske med operabesök och trädgårdsbesök och definitivt vinprovning för vi skall tillbaka till underbara guardastelle! Sist men inte minst åker vi till ljuvliga anif bei Salzburg till våra kära vänner!

söndag 3 juni 2012

Barcelona

Veckan som gick tillbringade maken och jag fem dagar i Barcelona. Vi reste på måndagen med Norwegian från Landvetter och var tillbaka på fredag eftermiddag så egentligen var det väl tre hela dagar och två resdagar men vi hann med väldigt mycket på dessa dagar.
 Det var fint väder, så första dagen traskade vi ner till stranden som låg rätt nära vårt hotell, men väl där kände vi att det blåste lite för mycket och vårt badsug försvann, när vi såg horderna av männniskor och sand så det blev lite promenad endast. Här står maken  med "wadellskrapan" i bakgrunden som vi kallade den för den hade ett stort dubbelve på toppen.
 Vi besåg också kyrkan Santa Maria del Mar som jag har läst en roman " Katedralen vid havet" där handlingen var förlagd till kyrkans tillkomst på trettonhundratalet. Här
den stora katedralen från tolvhundratalet som inte blev färdig förrän långt senare.
 Port Olimpic byggdes till Olympiaden 1992 och var ett fint hamområde där vi bade lite senare i veckan. Men höjdpunkten i Barcelona är inte baden så det blev inte så mycket utav den varan utan mer av arkitekturvaran. Det vill säga vi tittade mest på hus och byggnader företrädelsevis Gaudis.
 Här har vi toppen av huset Casa Mila som ritades av Gaudi. Jag tyckte lyktstolpen var härlig.
Vi åkte turistbuss två dagar, annars hade vi inte hunnit att se så mycket. Det är ett mycket bra sätt att se Barcelona på. Man löser en biljett för en eller två dagar och så får man stiga av och på så mycket man vill eller om man bara vill sitta kvar på toppen och åka runt går ju det bra också.
 Mer moderna skyskrapor i hamnområdet
 Och här har vi "Wadellskrapan" igen i bakgrunden, här är kortet taget från Port Olimpic
 Gaudis spektakulära hus Casa Batllo som påminner om min mormors sagoslott som hon tillverkade i keramiken.
 La Pedrera betyder stenbrottet på katalanska och det kallas så i folkmun för att det inte har några plan a ytor. Huset heter  Casa Milo arkitekt: naturligtvis Antonio Gaudi
 och här hans dröm Sagrade de Familia som tog andan ur oss fullständigt!
 Särskilt som den såg ut innifrån. Helt fantastisk. Vi gick därinne både länge och väl.
 Kunde inte riktigt se oss mätt på alla detaljer och fönster. Vi satsade på att åka dit tidigt så vi slapp stå i kö och trängas med folk.
 Gaudi hämtade säkert inspiration även från andra kyrkor. Här ett fönster som liknar mycket rosettfönstret i Santa Maria del Mar.
 Så här ser det ut i Santa Maria del Mar.

 Här är vi Gaudis Park Parc Güell som uppfördes först med tanke på att det skulle bli ett bostadsområde med utsikt över Barcelona, men det projektet misslyckades då ingen ville flytta dit upp. Gaudi bosatte sig här själv och bodde här mellan 1905 och 1926, så han blev påkörd av en spårvagn utanför sin älskade kyrka. Parken var helt fantastisk och där finns mängder av keramik. Han anställde ett helt arbetslag som slog sönder kakelplattor som sattes ihop igen och blev till de vackra böljande former som finns överallt i parken
.
 Vi bodde på ett mycket bra hotell som hette Ciutat de Barcelona och låg på Carrer Princesa som låg mitt i gamla stan inte långt från varken restauranger eller sevärdheter.


 Här en liten kul detalj. Inte visste jag att Borås stadsteater har en filial i Barca??

Vår favoritrestaurang där vi åt två gånger. Cafe L' Academia som låg på Lledo 1 och var lite kinkigt att hitta till, men den låg ett stenkast in från Jaume 1 gatan nära katedralen och de serverade gudomlig mat.