Leta i den här bloggen

tisdag 11 januari 2011

Gårdsbesök

När vi var på vår sälenresa besökte vi på hemvägen två stycken konstnärshem, nämligen Zorngården i Mora och Sundborn, Carl-Larssons hem Lilla Hyttnäs. Båda gårdarna kan man besöka med guide. Zorngården har visning varje hel timme och där hade vi turen att det endast var vi och ett par till från Frankrike (!) Detta resulterade i och för sig att guiden i början försökte säga allt hon sa till oss på engelska men hon gav upp ganska snart, efter att ha försökt översätta vedspis och det blev en mycket personligt färgad visning av Anders Zorns hem.

Till Carl Larssons hem begav vi oss efter vi inmundigat vår eminenta hotellfrukost på Hotell Bergsmannen i Falun. Det var 13 grader kallt och vi åkte redan halv tio fast vi visste att den enda guidade visningen var klockan 11. Vi tänkte att det säkert fanns en muséebutik som var öppen och massor att titta på så vi inte skulle behöva stå ute och frysa i en timma. Men vi bedrog oss lite där för när vi stod där klockan 10 var endast några utav Carl Larssons barnbarnsbarn där och tipsade oss om att åka till Sundborns kyrka för att se lite av målningarna där för butiken öppnade strax innan visningen. Ja det var bara att bege sig dit och visst var kyrkan fin och dessutom öppen men en timma var lite länge att tillbringa där tyckte maken som strängt taget är vaccinerad mot kyrkobesök sedan barnsben. Vi hittade dock en liten söt butik: Murmanska gården, strax intill Lilla Hyttnäs där jag köpte vackra ljusmanschetter och en ljuslykta i form av ett hus.

Guidningen av Carl Larssons hus var jätteintressant och jag som endast sett bilder på hemmet fick nu ihop huset och den timme guidningen tog var en njutning från början till slut.