Leta i den här bloggen

lördag 22 november 2008

Dammiddag med knall- och rökeffekter!



Igår var den stora kvällen inne för första dammiddagen i detta huset. Vi är sex stycken gamla skolkamrater som träffas tre gånger om året hemma hos varandra och vi har träffats kontinuerligt sedan vi slutade skolan. Det är verkligen (för det mesta) roligt.

Förra gången det var min tur var det också i nytt hus och då får man presenter! Igår fick jag två fina blomkrukor. En från damerna från Göteborg och en från damerna härifrån stan.

Maken stod i köket och det serverades getosttoast till förrätt, rödspätta med pressad potatis och champangesås till varmrätt och slutligen en himmelsk chokladmousse med esspresso alternativt cappuccino. Damerna var nöjda men plötsligt hörs en explosion från köket och alla damerna blev förskräckta. Smällen hördes långt och även de som stod ute på andra sidan huset och rökte kom och undrade.

Det visade sig vara en kvarglömd flaska fläderchampange som hade exploderat och maken som alltid är emot min champangetillverkning fick vatten på sin kvarn.

Efter några timmar var det dags för nästa effekt. C som satt närmast dörren in till köket utbrister plötsligt att det luktar brännt och upp flyger vi och börjar leta överallt. Vi hade ju fasligt massa ljus, lyktor och värmesljus tända där ute i orangeriet plus att vi eldade duktigt i den öppna spisen både där ute och inne i vardagsrummet. Det var ju 5 minusgrader snö och en kall nordanvind som svepte runt husknuten ute så det gällde att elda på ordentligt för att hålla värmen över 22 gradersstrecket.

Maken kommer då som en slokörad hund ut och säger att han hittat vad det var som rök. Han hade köpt ett slags extra elelement eftersom det på vintern kan bli ganska kallt på kontoret som är beläget i husets suterängplan, och då Hanna sover där nu när hon flyttat hem, ville han vara snäll och se till att hon också kunde få varmt och gott där tills hon kom hem. El-elementet hade tydligen inget överhettningsskydd och började tydligen smälta på något konstigt sätt.

Huset fylldes av plastluktande rök och vi eldade på ännu mer i spisarna och öppnade här och var för att få ut lukten någorlunda.

Hanna den stackarn sov tack och lov över hos en kompis för hon hade inte kunnat ligga i lukten som var värst och svårast att få ut på kontoret.

Radiatorn packades ner i sin låda och fick åka tillbaka till Silvan idag och maken ville bestämt inte ha med sig den upprörda hustrun in i affären utan skötte återköpet själv. Hustrun hade yrkat på både återbetalning OCH SKADESTÅND men det ville inte den ödmjuka och konflikträdde maken höras talas om. Ja så blev dammiddagen i nya huset en förställning med både ljud och rökeffekter!