Leta i den här bloggen

måndag 17 november 2008

Uterum, Vinterträdgård eller Orangeri?

Man kan ju fundera över vad vi skall kalla vårt uterum nu när det äntligen är färdigt. Det låter så banalt att säga uterummet nu när vi betalt de sista fakturorna och räknar ihop vilka astronomiska summor det faktiskt har kostat oss.

Jag kan läsa i boken "Drömmen om ett orangeri" som jag lånade på stadsbiblioteket att "uterum är en enklare sluten tillbyggnad på ett hus med minst en glasad sida som används mest under sommaråret. Om det är isolerat kallas det ofta för vinterträdgård." Det låter vackrare att säga vinterträdgården tycker jag.

Vad som låter ändå bättre är Orangeri som enligt samma bok "ursprungligen är ett varmhållet utrymme för vinterförvaring av växter." Det står vidare att "Ordet orangeri är lånat från franskan och betyder helt enkelt utrymme för vinterförvaring av apelsin- och eller citrusplantor" Ja vi har ju faktiskt mycket växter som vi vinterförvarar där och faktiskt både Oliv och citronträd så då kanske det faktiskt är ett Orangeri vi har! Man kan också läsa vidare: "Av detta följer att ett orangeri är jämföreslevis högt, har någon slags uppvärmning och åtminstone en murad vägg (den norra), så att vinteruppvärmning är möjlig med rimliga insatser"

Det råder efter dessa rader absolut ingen tvekan om att vårt uterum hädanefter får kallas för orangeri! Nu när vi fått igång både spisen och golvvärmen så är saken klar. Det låter väl jättebra!!