Leta i den här bloggen

lördag 29 november 2008

Julfunderingar

Finns det något bättre än Lördagar? Förmodligen inte. Fastän att det är en grå Lördag så njuter vi i fulla drag. Idag är det dessutom adventsstjärnor och ljusstakar som pryder alla fönster som är så njutbart. Jag är ju officiellt en julhatare men egentligen hatar jag bara alla måsten runt Jul. All reklam och stressade människor som shoppar och shoppar och shoppar.

Allt det materiella och komercialistiska (felstavat ord) kring jul, det är det jag hatar, inte själva Julen. Själva Julen är egentligen en fröjdefull varm härlig högtid då man umgås med sina kära och nära och ger varandra närhet och kärlek, äter god mat och umgås.

Stress blev det även på jobbet igår, när någon tyckte att just jag var den som skulle fixa adventsbelysningen i biblan eftersom den MÅSTE vara uppe och tänd inför första advent. Att jag inte hade den blekaste aning om var den förvarades eller hur den fungerade (och tydligen ingen annan heller som var på plats just då) var det ingen som tog hänsyn till. Att jag dessutom hade osedvanligt mycket att göra just denna dag eftersom en tredjedel av bibliotekspersonalen satt i möte och en annan tredjedel tydligen arbetade hemma, var sjuka eller på annat sätt bortresta var heller ingenting som togs hänsyn till. Julbelysningen visade befinna sig på en plats långt uppe vid taket. En stege stod prydligt uppställd som om någon faktiskt hade försökt få ner den men inte lyckats. Kartongerna var stora och jag riskerade livhanken med att balansera ner dem. När jag fick ner dem var det naturligtvis inte många lampor som var intakta i de dyra fina ljusstakarna och inte var det det lättaste att byta heller. Det visade sig vara en synnerligen opraktiskt konstruktion och innan ljusstakarna var på plats var lilla jag aldeles svettig. Tänk att en sån liten sak kan bli en sådan stor affär!

Ja men vad gör man inte, som vanligt är man ju en väluppfostrad flicka som gör som man blir tillsagd och det blev ju väldigt snyggt om jag får säga det själv! Sen att jag inte kom ifrån jobbet förrän strax före sex, gjorde ju ingenting då jag ändå var bortbjuden till sex (på adventsfika) så slapp jag ju faktiskt att åka hem emellan. Som tur var hade den duktige maken hemma städat och satt upp adventsbelysningen när jag till slut kom hem efter julklappsspelet. Vad skulle man göra utan denna klippa?

Julklappsspelet är en årlig företeelse hos en barndomskamrat till mig. Det går till så att man köper två julklappar för en given summa. Man lägger alla julklapparna i mitten av bordet och slår två tärningar. Den som får en etta och/eller en sexa får ta en/två julklappar. När alla julklapparna är slut så öppnar var och en sina julklappar. Sedan träder fas två in då man tar endast en tärning och sätter en äggklocka på en kvart. Den som nu får en fyra får välja att ta en julklapp från någon annan i församlingen.

När äggklockan ringer så sitter man förhoppningsvis med rättvist fördelade julklappar som man vill ha. Förra gången jag var där gick jag hem med massor av grejer men denna gång blev det mer rättvist.

Det slutade med att jag kom hem med ungefär samma grejer jag köpt fast ändå andra. Jag köpte ett vaniljdoftljus och en packe julservetter och kom hem med.... små gröna doftvärmeljus (vanilj även de) och.... ja just det servetter. Kul va!

Nej nu ska vi åka på julmarknad till Torpa (så var det med den julhataren)