Leta i den här bloggen

fredag 25 december 2009

Julefriden har infunnit sig.



Vad är skönare än julen? Efter all stress när man fixar och donar så allt skall bli fint till julafton så infinner sig på juldagen en frid och ett lugn som är sagolikt.

Eftersom vi tog en veckas semester innan jul och reste till ett Spahotell på Teneriffa så infann sig våran julstress minst sagt lite sent och det var aldesles utmärkt bra för det räckte så gott så. Då vi arbetade Måndag och Tisdag så blev våra julförberedelse minimerade att utföras den 23:e och då låg vi minsann i så det förslog. Maken stod i köket hela dagen och lagade mat, i år hoppade vi över julskinkan till förmån för revben, köttbullar och Janssons frestelse.

Jag å andra sidan fick stora julstädarrycket framåt dagen och satte igång att ta ut alla stora mattor som ligger under borden och göra rent dem i den rena fina snön och det tog minst sagt på ryggen. Eftersom maken fick ge mig en hjälpande hand så linkade vi båda omkring framåt natten med ont i våra ryggar men det var det värt. Fint blev det och rent känns det.

Vår fina lilla gran som vi köpte fick lite guldkulor och röda kulor i sig samt vår gamla belysning som vi ärvt och faktiskt har fungerat klanderfritt sedan 1947! Inte klokt vad bra kvalitet det var på grejerna förr! Vi har köpt och slängt otaliga belysningar efter det men den fungerar aldeles utmärkt, och vi är lika förvånade varje år när vi packar upp den och sätter i ljusen i granen.

Vi gjorde ett litet undantag i år och åkte bort på jullunchen. Vi vill ju sedan några år tillbaka bara vara hemma för att rå om alla våra barn som då kommer hem och äter gott, men eftersom vi hade varit i väg i en hel vecka och rått om dem så tackade vi ja till att åka till makens pappa dvs barnens farfar och träffade där makens syskon och det var jättetrevligt och gott. E och hennes sambo åkte till hans mamma i Göteborg och sedan träffades vi alla här på kvällen för matfrossa, julklappsspelet och julklappsbytet som vi sedan förra året gör så att vi drar lott om vem vi skall köpa till före jul. På det viset minimerar vi antalet julklappar och det är bra. Vi öppnar dem sedan en och en i lugn och ro för vi har lite svårt för när alla sitter och sliter upp sina klappar så ingen ser var någon annan får. Julklappsspelet går till så att vi köper några julklappar var för 10-30 kronor som vi slår in och lägger i en hög på bordet. Sedan slår vi två tärningar och om man får en 1:a eller 6:a får man ta en julklapp och öppna. Efter att alla julklappar är öppnade sätter vi klockan på 20 minuter och slår en tärning. Den som då får en 1;a eller 6:a får roffa åt sig en öppnad julklapp från någon annan. Det man har när klockan ringer får man behålla.

Nu sitter vi framför våra brasor och myser efter den goda julfrukosten.