
Det tog ganska lång tid innan rågsurdegsgrunden var klar. Vetesurdegsgrunden var klar snabbare och mitt första bakförsök blev chiabatta. Tyvärr misslyckades det ganska grundligt p g a att jag är fullkomligt hopplös att följa recept till punkt och pricka. Dessutom äter jag själv inte längre bröd då jag går på LCHF-diet som innebär att jag inte äter kolhydrater men däremot smör, så min avsmakning av brödet blev en minimal skiva med massor av smör på och det blir ju inte så delikat när brödet mest består av en degig tung massa som man helst vill använda till att slå sig själv i huvudet med! Dessutom förstörde jag ett stort flackt keramikfat som jag använde som baksten i ugnen.
Försök nummer två resulterade i att jag blandade ihop två recept (eftersom jag skrev ut delar av hemsidan och det var naturligtvis inte numrerat!) Jag upptäckte när jag hällt i allt mjöl och kört igång assistenten att jag hade tagit i 150 gram mjöl för mycket och då var det så dags att tillsätta vatten. Jag vet av erfarenhet att degen inte absorberar vatten i det stadiet, så det var bara att se glad ut och låtsas som det regnar. Förutom den lilla blessyren så körde jag efter konstens alla regler enligt bilderna nedan: Den första bilden är vetesurdegsgrunden ihoprört till en fördeg som fick stå på det varma värmegolvet och jäsa hela dagen när jag var på jobbet.



Jag älskar ju det mörka surdegsbrödet vi köper i Österrike och som vanligt följde jag inte receptet till punkt och pricka utan jag blandande i en dryg matsked mortlad kummin. (Kumminen har jag givetvis köpt i Österrike!) Efter jäsning hela gårdagen på balkongen, skjutsade jag in det i ugnen igår kväll och efter en dryg halvtimme var brödet klart.
Resutatet? Ja jag kunde då inte låta bli att äta ett par skivor för smaken var det absålut inget fel på. Det smakade exakt som mitt Österrikebröd trots att det var för platt. Men skam den som ger sig! Nu skall jag förfina det receptet och få mitt perfekta bröd med en mjuk yta på nästa gång. Det får bli på bekostnad av att jag börjar äta bröd igen för maken till bröd finns inte!
Resutatet? Ja jag kunde då inte låta bli att äta ett par skivor för smaken var det absålut inget fel på. Det smakade exakt som mitt Österrikebröd trots att det var för platt. Men skam den som ger sig! Nu skall jag förfina det receptet och få mitt perfekta bröd med en mjuk yta på nästa gång. Det får bli på bekostnad av att jag börjar äta bröd igen för maken till bröd finns inte!

Det var en liten gård med ett helt fantastiskt läge som är helt obetalbart och där på tomten står en eller rättare sagt två ekar som bildade den underbara symbolen som sparbanken har. Min make hävdar att det inte var två ekar utan från början en ek men där tror jag skogsmannen har fel.



Nej nu ska jag gå och ta mig en skiva Österrikebröd!